Af - 18/09-14 07:16

Kommune putter GPS’er på hjemløseKommune putter GPS’er på hjemløse

Danmarks tredje største by Odense begyndte i sidste uge at følge 20 af byens hjemløse med en GPS. De hjemløse får til gengæld madbilletter

storybild

Odense Kommune har nu sat GPS på hjemløse, så de inde fra Rådhuset kan se, hvor de befinder sig (Billede: Nikolaj Svennevig, Polfoto)

Odense Kommune kan nu følge præcis, hvor de hjemløse og socialt udsatte er i byen fra en skærm på rådhuset.

I sidste uge fik 20 af byens svage i en testperiode en GPS, som de skulle gå rundt med i lommen. Tilgengæld hoster kommunen op med tre billetter til varme måltider.

Overrasket hjemløs troede han fik bøde: Skjult foto fortæller historien
Overrasket hjemløs troede han fik bøde: Skjult foto fortæller historien

Kommunen vil gerne vide, hvor de hjemløse opholder sig i løbet af en dag - så man kan placere kaffestuer og bænke rigtig - og kommunens ansatte ved, hvor de skal finde de socialt udsatte.

- Kort fortalt vil vi gerne vide, hvordan vi som kommune kan indrette os, så der også er tilbud til socialt udsatte. Dem som gerne vil sidde på en bænk og drikke øl. Vi ved alt for lidt om, hvordan de bevæger sig i byen, siger Tom Rødding, boligstrategisk konsulent for kommunen.

GPS’en svarer til dem, som man propper i lommen på demente. Men her udstyrer man borgerne med en GPS for at ændre byens indretning.

- Så vidt jeg ved, er det her aldrig prøvet i verden før, siger Tom Rødding.

Dansk eksperiment tester gavmildhed: Hør de rørende ord fra en hjemløs
Dansk eksperiment tester gavmildhed: Hør de rørende ord fra en hjemløs

Tidligere sendte man en medarbejder manuelt rundt i byen for at registrere, hvor de hjemløse var, forklarer politisk ordfører for de konservative, Kristian Guldfeldt.

- Så er det meget nemmere med en GPS – og så længe det sker frivilligt er det jo en ren win-win, siger han.

Antallet af hjemløse er vokset markant i Danmark viste en rapport fra Det Nationale Forskningscenter for Velfærd sidste år.

Her er plakaten, der får hjemløse til at græde
Her er plakaten, der får hjemløse til at græde

Især er stigningen stor blandt de unge 18 til 24-årige uden bolig. I 2009 var der 701 unge hjemløse i 2013 var der 1.349.

I Odense Kommune har de ikke haft samme stigning. Alligevel vil de gerne gøre mere for byens socialt udsatte, og i sidste uge gik de så i gang.

- Inden vi gik i gang med projektet var vi nede og tale med de hjemløse, og de ville meget gerne være med. Vi har så også tilbudt dem tre madbilletter hver for at gå med den her GPS en uge. Planen er så, at vi skal gøre det her hvert halve år, siger han. ​

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Politiet beder om hjælp: Har du set...
bt.dk
Lamslået over Skats direktør-finte:...
bt.dk
Træner skreg i omklædningsrummet: 'Så...
bt.dk
Historisk kro i flammer: Står ikke...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx