Af Lars Dinesen - 05/08-15 22:45

Søren Pind fastholder lukning af IrakkommissionenSøren Pind fastholder lukning af Irakkommissionen

Søren Pind fastholder nedlæggelse af Irakkommissionen

storybild

Arkivfoto Det Udenrigspolitiske N¾vn holder m¿de fredag den 26. september 2014 kl. 13:45. Fra regeringen deltager udenrigsministeren og forsvarsministeren. F¿lgende emne er pŒ dagsordenen: ¥Dansk bidrag til bek¾mpelse af ISIL (Billede: Polfoto/Engel Janus)

Justitsminister Søren Pind (V) fastholder i et interview med Politiken, at Irakkommissionen skal nedlægges, og tilføjer, at ’vælgerne var bekendt med det’ allerede før valget. Han spiller også et forslag fra Liberal Alliance om at lade Rigsarkivet offentliggøre det materiale, kommissionen nåede at indsamle videre til arkivets ledelse.

I kommentarerne til lov om undersøgelseskommissioner står der, at hvis en justitsminister vil lukke en igangværende undersøgelseskommission, skal det ske på baggrund af en saglig begrundelse. Hvad er egentlig den saglige begrundelse?

- Min egen opfattelse er, at justitsministerens skøn i den sammenhæng er rigeligt. Jeg har redegjort for, på hvilken baggrund jeg har foretaget det skøn. Det er sagt før valget. Vælgerne har været bekendt med det. Vi mente, at det var en politisk beslutning at nedsætte den pågældende undersøgelseskommission. Dertil kommer, at kommissionen har brugt en rigeligt stor mængde penge uden at komme frem til noget. Den har brugt meget lang tid. Alt det sammenlagt har gjort, at jeg har truffet den beslutning, siger justitsminister Søren Pind.

Martin Lidegaard afviser Irak-drilleri
Martin Lidegaard afviser Irak-drilleri

Liberal Alliance har i sommer advokeret for, at de papirer, som Irakkommissionen har indsamlet, bør frigives, når de bliver indleveret til Rigsarkivet. Er det et ønske, du vil efterkomme?

- Det er helt op til blandt andet rigsarkivaren. Det, vi beslutter her, skal behandles efter de regler, som gælder.

Det vil sige, at vi typisk skal frem til 2035, før nogen kan komme i nærheden af de interessante papirer, som kommissionsmedlemmerne kunne sidde og kigge på nu?

Minister: Irak-kommission strides internt
Minister: Irak-kommission strides internt

- Hvis du spørger mig, om jeg agter at ændre loven eller indføre særlige dispensationer, er det ikke min hensigt. Jeg agter at følge loven, som den er.

Der er ikke meget at komme efter?

- Det udtryk kommer du ikke til at høre fra mig, siger justitsministeren

LÆS OGSÅ: Partier vil have Foghs rolle forud for Irak-krig belyst

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx