Af Ritzau - 16/03-17 22:38; Opdateret: 17/03-17 08:07

200 danskere er registreret i Syriens hemmelige tjenester200 danskere er registreret i Syriens hemmelige tjenester

Det syriske regime har flere end 200 civile danske statsborgere i database. Og de er nægtet adgang til landet.

storybild

Naser Khader (K) er på en liste, som er lækket fra en syrisk efterretningstjeneste. (Billede: Scanpix/Thomas Lekfeldt)

En politiker, en journalist og en tidligere sikkerhedsrådgiver. Naser Khader, Jeppe Nybroe og Bruno Kalhøj.

De er alle danske statsborgere. Og de står nævnt på den syriske efterretningstjenestes liste over danskere, der enten er forment adgang til Syrien, eller som det syriske regime har udstedt arrestordre på.

Det skriver Berlingske.

Omkring 200 danske statsborgere er nævnt ved navn og et særligt filnummer i den syriske efterretningstjenestes database.

Berlingske har fået adgang til den lækkede database via det syriske medie Zaman al-Wasl.

Listen, der stammer fra det syriske flyvevåbens efterretningstjeneste, omfatter flere end to millioner filer, hvoraf langt størstedelen er på syriske statsborgere.

I den sektion, der omtaler Danmark, er der filer på flere end 200 danskere.

Alle står registreret af den syriske efterretningstjeneste. De fleste er ifølge databasen forment adgang til Syrien, mens der er udstedt arrestordrer på 27 af de danske statsborgere, skriver Berlingske.

Folketingsmedlem Naser Khader (K) står på listen med indrejseforbud, og han er bekymret. Han mener, at listen antyder, at den syriske efterretningstjeneste opererer i Danmark.

- Det her er meget alvorligt og bekymrende. Især når det drejer sig om flyvevåbnets efterretningstjeneste, siger han og forklarer, at denne efterretningstjeneste er blandt de værste i Syrien.

- Spørgsmålet er, om vi skal finde os i, at Assads sikkerhedstjeneste arbejder og har øjne og ører her, siger Naser Khader til Berlingske.

Også nødhjælpsarbejdere er ifølge avisen på listen.

Det kan være meget problematisk, hvis nødhjælpsorganisationer bliver forment adgang til katastrofeområder, siger katastrofechef i Folkekirkens Nødhjælp Lisa Henry.

- Jeg kender ikke indholdet af listen, men i humanitære situationer er vores adgang til de nødlidende mennesker allerhøjeste prioritet. Enhver ting, der kan forsinke eller forhindre adgangen til de mennesker, som er i nød, er bekymrende, siger hun.

Mohammad Mahfoud er formand for Dansk Syrisk Forening i Danmark. Han deltager i debatten om Syrien som en af de mest regimetro stemmer.

Han er overrasket over, at listen omfatter så mange civile danskere. Men han kan godt forstå, at det syriske regime holder øje med Naser Khader.

- Fra starten var Naser meget imod den syriske regering, så det ville ikke overraske mig, at regeringen holder øje med ham.

- Jeg tror, der er personer her i Danmark, der har kontakt til Syrien. Både til oppositionen og til regeringen, siger han til Berlingske.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Husker du X Factor-vinderen Emilie?...
bt.dk
Kendt skuespillerinde er gravid: 'Det...
bt.dk
Vilde spekulationer og kæmpe brøler:...
bt.dk
Kærligheden brast: Her er Sarah...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx