Af - 10/08-16 08:05

Psykolog forklarer: Derfor betyder Emilies mystiske forsvinden så meget for osPsykolog forklarer: Derfor betyder Emilies mystiske forsvinden så meget for os

Sjældent har en sag om en forsvunden person fået så meget opmærksomhed af den danske befolkning. 'Emilie ligner naboens datter, og én vi alle kender', siger psykolog som delvis forklaring på, hvorfor den mystiske sag betyder så meget for så mange.

Bildstrecke im Grossformat »

Siden den 10. juli har hundredvis af frivillige weekend efter weekend brugt deres fritid på at lede efter 17-årige Emilie Meng i Korsør og omegn.

Amatør-dykkere har ved flere lejligheder været i vandet, hundepatruljer har trawlet ufremkommelige buskadser, og hver en sten på marker og strand er blevet vendt eller beskuet fra luften, hvor enten politiets helikopter eller private piloter har været på vingerne for at lede efter den forsvundne teenager.

Politiet efterlyser pludselig to helt 'nye' vidner i Emilie-sagen
Politiet efterlyser pludselig to helt 'nye' vidner i Emilie-sagen

På Facebook er der oprettet grupper, hvor ildsjæle orkestrerer den civile eftersøgning samt sørger for, at der bliver trykt 'missing'-plakater med Emilies navn og billede.

Plakaterne er siden blevet trykt i flere tusind eksemplarer, oversat til adskillige sprog og distribueret til alle afkroge af landet samt Sverige og Tyskland.

Men hvad er det, der får danskere til at ofre tid og ressourcer på at hjælpe med at finde en vidt fremmed pige, som ikke med sikkerhed er set i live, siden hun forlod sine veninder efter en bytur klokken 04 natten mellem lørdag og søndag den 10.juli?

Ifølge autoriseret psykolog Margrethe Ahlefeldt kan en af grundene være, at den unge, mørkhårede pige ligner én, de fleste kan relatere til:

- Når man ser hende, får man lidt følelsen af, at det er naboens datter. Altså, at det kunne være hvem som helst eller værst af alt; ens egen datter, der er fosvundet, siger hun til metroxpress og fortæller samtidig, at danskernes store engagement i sagen også kan have noget at gøre med, at vi mennesker drages af det mystiske og ubekendte. Noget sagen om Emilie Meng i høj grad må siges at indeholde.

- Det uforklarlige element og det blinde spor rører noget ved os alle sammen. Det har altid tiltalt os mennesker på grund af de ubekendte faktorer og skrækken for de værst tænkelige scenarier, siger Margrethe Ahlefeldt.

Politi: Foto fra Skive er ikke Emilie Meng
Politi: Foto fra Skive er ikke Emilie Meng

Emilie bliver fredet i lukket Facebook-gruppe: Onde jokes er bandlyst
Emilie bliver fredet i lukket Facebook-gruppe: Onde jokes er bandlyst

Danskernes vilje til at hjælpe i sådanne sager kan et langt stykke af vejen forklares ud fra de enkeltes gode hjerter, men ifølge psykologen også i høj grad ud fra, at de, der engagerer sig, aktivt deltager i eftersøgningen og debatterer i grupperne på Facebook, selv vinder noget på det personlige plan:

- Det giver noget på den personlige konto at være engageret. Når man hjælper andre, løfter det én op, og det kan være med til at give mening i tilværelsen, siger Margrethe Ahlefeldt, som forklarer, at der også i grupperne på sociale medier opstår et særligt bånd mellem de forskellige aktører:

- Det giver noget at være en del af en gruppe. Man hører til et sted og føler, at man gør en forskel, fordi man løfter en byrde eller forsøger at løse et problem, som er større end én selv. Samtidig giver det mulighed for at have en fælles forbindelse i og omkring sagen med andre mennesker med lignende interesser, understreger hun.

Ny mystik om 'livstegn' fra Emilie på Facebook
Ny mystik om 'livstegn' fra Emilie på Facebook

Emilie Meng har i dag været savnet i præcis en måned, men det til trods følger små 28.000 personer stadig gruppen 'Eftersøgningen af Emilie Meng' på Facebook. Det samme gør 33.000 personer i gruppen 'Forsvundne personer!' og cirka 10.000 i gruppen 'Missing People', som begge har været dybt involveret i sagen om den forsvundne teenager.

Frivillige finder sort trøje magen til Emilies
Frivillige finder sort trøje magen til Emilies

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx