Af Ritzau - 07/06-17 09:16; Opdateret: 07/06-17 10:09

Fake news og vold på Facebook giver politisk hovedpineFake news og vold på Facebook giver politisk hovedpine

Sociale medier indeholder mange positive elementer, mener politikerne. Men der er også store problemer.

storybild

Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) ser positive og negative ting ved sociale medier. (Billede: Scanpix/Ida Guldbæk Arentsen)

Spredning af falske nyheder samt videoer med voldsporno og selvmordsforsøg. Det florerer for meget på medier som Facebook.

Det mener medieordfører Mogens Jensen (S). Onsdag har han kaldt justitsminister Søren Pape Poulsen (K) i samråd i Folketingets kulturudvalg om emnet.

Justitsministeren skal på samrådet redegøre for danske og europæiske muligheder for ved lov at forpligte sociale medier til at fjerne falske nyheder og voldsindhold.

Men man kan ifølge Pape ikke bare uden videre forpligte et socialt medie som Facebook til at følge medieansvarsloven.

- Medieansvarslovens ansvarssystem er bygget på de egentlige nyhedsmediers organisation. Herunder tilstedeværelsen af en redaktør, og at der er foretaget en selvstændig bearbejdning af stoffet.

- Derfor kan vi ikke bare sige, at vi blot kan ændre i medieansvarsloven. Sociale medier udpeger ikke en redaktør. Og de større sociale medier har ikke hovedsæde i Danmark, siger Pape.

Han fortæller, at der allerede er tiltag, som skal komme problemet til livs.

- Europa-Kommissionen indgik 1. juni 2016 en aftale med Facebook, Twitter, YouTube og Microsoft om et adfærdskodeks med retningslinjer for, hvordan udbredelsen af ulovlig og hadefuld tale skal bekæmpes i Europa.

- It-virksomhederne forpligter sig til at håndtere ulovlig og hadefuld tale på internettet.

- De skal blandt andet uddanne deres medarbejder og gennemgå anmeldelser om ulovlig og hadefuld tale inden for 24 timer. Og om nødvendigt fjerne eller blokere adgangen til indholdet, siger Pape.

Nationalt er der også tiltag, oplyser ministeren. Folketinget har for nylig vedtaget et forslag om blokering af hjemmesider.

- Det giver myndighederne adgang til at blokere hjemmesider, hvis der er grund til at antage, at der begås overtrædelse af straffelovens terrorbestemmelser, siger Pape.

Myndighederne kan også blokere hjemmesider, hvis straffelovens bestemmelser om trusler og chikane mod offentlige ansatte overtrædes.

Både Morgens Jensen og Zenia Stampe (R) samt flere politikere medgiver, at det er et udfordrende emne rent politisk.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx