Af Pernille Holbøll - 22/01-14 10:20

Detailhandlen fik en skuffende julemånedDetailhandlen fik en skuffende julemåned

Danskernes indkøbsvaner har ændret sig, og derfor er julesalget gået delvist uden om detailhandlen.

Julehandlen kunne ikke redde omsætningen i detailhandlen. Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at detailsalget faldt med 0,6 procent i december. Det skete efter en stigning på en procent i november.

Set i forhold til december året før er der tale om et fald på 1,5 procent. Set over årets tre sidste måneder er der kun en beskeden stigning på 0,5 procent.

Chefanalytiker i Nykredit Tore Stramer tolker det derhen, at danskerne fortsat ikke fået spenderbukserne på.

- Det hører dog med til historien, at danskernes indkøbsvaner har ændret sig, og at flere nu ordner deres indkøb over nettet frem for at møde fysisk op i en butik.

- Det betyder også, at julesalget er gået delvist uden om detailhandlen. I julemånederne november og december steg dankortomsætningen således med 1,8 procent i forhold til september og oktober, mens detailhandlen kun kunne fremvise en stigning på 0,5 procent, siger Tore Stramer i en skriftlig kommentar.

På trods af ændret handelsmønster sidder pengene stadig godt fast i danskernes pengepung.

- Alt i alt må vi dog sige, at privatforbruget fik en halvsløj afslutning på 2013. Det er en smule skuffende med tanke på, at 2013 ellers bød på stigende realløn, skattelettelser, en rekord lav inflation, meget lave renter og en stor stigning i forbrugertilliden, siger Tore Stramer.

Chefanalytikeren venter dog, at der kommer mere gang i privatforbruget i år, også selv om realindkomsten kommer til at udvikle sig mindre positivt.

- Men det fortsat svage privatforbrug bekræfter os i, at man ikke skal regne med noget kraftigt forbrugsopsving. Det ser samlet set ud til, at danskerne er blevet noget mere snusfornuftige og forsat har stor fokus på gældsnedbringelse og opsparing, siger han.

Med tanke på, at privatforbruget udgør i omegnen af 50 procent af bruttonationalproduktet (BNP), er der således også en risiko for, at vækstudsigterne for 2014 kan gå hen og skuffe, hvis privatforbruget ikke kommer mere op i gear.

/ritzau/


Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

22-årige Sabrine er lokkedue: Hjælper...
bt.dk
Par krævede erstatning for...
bt.dk
Motorvej blev lukket i flere timer:...
bt.dk
Paradise-deltager: Jeg er til vild sex
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx