Af - 08/11-13 12:03; Opdateret: 08/11-13 12:46

Danske jøder: Hagekors-tattoos er dumt og letkøbtDanske jøder: Hagekors-tattoos er dumt og letkøbt

Formanden for 'Mosaisk Troessamfund – Det Jødiske Samfund i Danmark' er ufatteligt skuffet over, at nogle vælger at få tatoveret gratis hagekors-tatoveringer på kroppen

storybild

Arkivfoto af Finn Schwarz. Foto fra Facebook (Billede: Polfoto)

Det vækker stærke følelser hos det jødiske samfund i Danmark, at tatovører i både Danmark og i udlandet den 13. november vil uddele gratis hagekors-tatoveringer til de, der vil lægge krop til.

Læs også: Tatovører laver gratis hagekors: Elsk dit svastika

- Jeg synes, det er ufatteligt skuffende. Vi befinder os i et land med et af de højeste uddannelsesniveauer i verden, og så sidder vi og siger, 'det kunne være meget fedt at få et hagekors.' Så kan man være bekymret for fremtiden, siger formanden for Mosaisk Troessamfund, Finn Schwarz, til mx.dk.

Han mener ikke, at man så let kan tage symbolet, der før nazismen stod for kærlighed og lykke, og gøre det til noget positivt igen.

- Jeg mener, at et symbol, som var noget andet, men som blev taget som gidsel af nazisterne, ikke bare sådan kan vaskes rent, siger han og kalder det for ”letkøbt.”

Ultimativ ondskab
Han minder om, at symbolet blev misbrugt til Hitler-Tysklands industrialiserede massedrab på jøderne og advarer mod at man tager symbolet til sig.

- Jeg har i den grad medlidenhed med de mennesker, som vil vælger at få lavet et hagekors. Jeg tror, de vil opleve en social degradering og vil blive opfattet som pariaer, siger han og fortsætter:

- Jeg vil tro, at jeg på lige fod med rigtig mange forældre ville have det rigtig dårligt, hvis jeg så min søn eller datter havde fået tatoveret et hagekors. Det er symbolet for den ultimative ondskab.

Uacceptabelt

Selvom tatovørerne erklærer, at hagekorset ikke bliver udført på personer, som ikke mener, at alle mennesker er ligeværdige, mener Finn Schwarz at opgøret med hagekorsets uhyggelige symbolik ikke kan klares bare sådan.

- Det man griber fat i er symbolet – det nemmeste. Men man glemmer at tage fat på, hvad det var, der fik en så ordentligt befolkning som den tyske til på kort tid at foretage sig ting, som var så langt ude, siger han og fortsætter:

- Verden er fuld af smukke tatovør-tegninger. Men er det her ikke lidt for alvorligt til at lave til et stunt?

Afslutningsvis fortæller formanden, at han personligt vil have det svært ved at acceptere en person, som får lavet et hagekors på kroppen.

- Vi har allesammen en forpligtigelse til at være nultolerante over for intolerancen, og jeg vil have det meget svært ved at være tolerant over for en, der har et hagekors på armen, siger han.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx