Af - 19/12-13 07:00; Opdateret: 19/12-13 07:30

Förstår du svenska? Hvad snakker du om, svensker ...Förstår du svenska? Hvad snakker du om, svensker ...

Ny måling foretaget af YouGov for Metroxpress viser, at kun 33 procent af de 18-29-årige forstår vores svenske naboer. Både forsker og erhvervsliv så gerne en støre sprogforståelse for de nordiske sprog.

storybild

(Billede: BJÖRN ANDRÉN)

I en ny måling svarer kun 33 procent af de 18-29-årige, af de forstår svensk godt eller meget godt. De ældre generationer er dog markant bedre til svensk, og 55 procent af de 50-59-årige svarer på samme måde. I Dansk Industri så man gerne en højere sprogforståelse hos de unge, da Sverige er en stor samhandelspartner for danske virksomheder.

Familietragedie i Sverige: Tre personer dræbt
Familietragedie i Sverige: Tre personer dræbt

- Vores oplevelse er helt klart, at der er et sprogtab her, selvom de yngre generationer på den anden side er blevet meget stærkere i engelsk. Engelsk er dog også det vigtigste sprog fremadrettet, siger Charlotte Rønhof, underdirektør i Dansk Industri, og tilføjer:

Bombe kastet ind i svensk politikers hjem
Bombe kastet ind i svensk politikers hjem

- Med virksomhedsbriller på, så er det jo også helt fint at tale engelsk med en svensk forretningsforbindelse, men det er ærgerligt, for i sprogforståelsen ligger jo også nøglen til at forstå kulturforskelle. Og det er vigtigt i erhvervslivet.

Svensk kosmetikgigant taget i kæmpe løgn
Svensk kosmetikgigant taget i kæmpe løgn

Hun bakkes op af Bjarne Simmelkjær Sandgaard Hansen, ph.d.-stipendiat ved Københavns Universitet.

Svensk kapitalfond køber Joe & The Juice
Svensk kapitalfond køber Joe & The Juice

- Vi er blevet dårligere til at forstå svensk, fordi både det danske og det svenske samfund er i opbrud, og vi nu får langt mere input fra engelsk end fra hinanden. Hvis forståelsen for de nordiske sprog blev øget, ville det give en større evne til, også at lære andre fremmedsprog, men vi ville desuden blive bedre til at forstå vores egne dialekter, siger Bjarne Simmelkjær Sandgaard Hansen, og fortsætter:

- Hvis man fik sneget svensk ind i de små klasser i folkeskolen, så ville det i det lange løb være en god investering, slutter han.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Jakob har sat sig et vildt mål: Vil...
bt.dk
Oprør i S slået ned: Eksminister...
bt.dk
Blot uger før sin død: Stephen...
bt.dk
Sportschef rasende over sag: 'Jeg er...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx