Af - 11/01-15 15:43

Qvortrup: Skolevalg gør intet for Helle ThorningQvortrup: Skolevalg gør intet for Helle Thorning

Skolevalget, som statsminister, Helle Thorning-Schmidt, udskriver mandag morgen, giver ifølge politisk kommentator Henrik Qvortrup, ingen vigtige svar til regeringen.

storybild

(Billede: MX)

Mandag morgen udskriver statsminister, Helle Thorning-Schmidt, valg for 8. og 9. klasseelever fra mere end 800 skoler landet rundt. Valget afholdes den 29. januar.

Men hvis Helle og Co. havde håbet på, at skolevalget kunne give et fingerpeg om, hvor regeringen står i forhold til det kommende folketingsvalg, må de tro om igen. Det mener i hvert fald politisk kommentator Henrik Qvortrup:

- Det er pærer og bananer det her. Man kan ikke overføre resultaterne fra et skolevalg til et Folketingsvalg, understreger han over for metroxpress.

Henrik Qvortrup mener ikke, at skolevalget på nogen måde vil afspejle, hvordan de unges forældre vil sætte deres stemme derhjemme.

- Unge mennesker er mere ekstreme i deres valg af partier, så vi vil se flere, der stemmer på yderpolerne i dansk politik, og derfor vil det ikke afspejle et reelt billede af, hvor deres forældre vil sætte deres kryds til det kommende folketingsvalg, siger Henrik Qvortrup.

Skolevalg skal motivere de unge
Folketinget og Undervisningsministeriet, som står bag projektet, ønsker med valget at motivere de unge til at interesse sig mere for samfundet. Valgdeltagelsen blandt unge vælgere er nemlig uden sammenligning den laveste i Danmark, og en undersøgelse fra 2010 viser, at stemmer man ikke første gang, er der større sandsynlighed for, at man heller ikke gør det senere i livet.

I en pressemeddelelse siger Folketingets formand, Mogens Lykketoft:

- Skolevalget er en god anledning til at sætte gang i en demokratidebat blandt de unge. Og så er valget med til at markere vigtigheden af, at de unge selv har indflydelse på deres egen hverdag.

Den udmelding er Henrik Qvortrup enig i. Samtidig mener han, at resultatet af skolevalget den 29. januar kan sige noget om, hvordan det næste folketingsvalg - altså det om cirka fire år - kommer til at se ud:

- Skolevalget er for de unge en god generalprøve for demokratiet, og det kan give et fingerpeg om, hvordan udfaldet af det næste folketingsvalg kommer til at se ud. Og det kan jo være brugbar viden for partierne i forbindelse med kommende valgkampe, understreger han.

Kun Helle kender valg-datoen
Efter statsministerens nytårstale, hvor Socialdemokraternes valgslogan - Det Danmark du kender – for første gang blev naglet fast, har rygterne om et nært forestående folketingsvalg svirret i pressen. Henrik Qvortrup mener dog ikke, at skolevalget på nogen måde indikerer, hvornår danskerne skal til stemmeurnerne. Ifølge den politiske kommentator, er der kun én person, der ved det:

- Der er kun én person, der ved, hvornår valget bliver. Og det er Helle Torning-Schmidt, siger Qvortrup, som selv hælder til, at statsministeren trykker på den 'rigtige' valgknap til maj.

Qvortrup om nytårstale: Nederlagstruet Thorning markerer kant
Qvortrup om nytårstale: Nederlagstruet Thorning markerer kant

Qvortrup om Thorning-kampagne: Hvor dumme tror I, at vi er?
Qvortrup om Thorning-kampagne: Hvor dumme tror I, at vi er?

Qvortrup: I dag starter Thorning krigen mod DF
Qvortrup: I dag starter Thorning krigen mod DF

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx