Af - 14/04-16 14:51

Cyklisterne jubler over højresving: Det var på tideCyklisterne jubler over højresving: Det var på tide

Inden længe kan cyklister med god samvittighed dreje til højre, selv om der er rødt lys.

I videoen fra Vejdirektoratet herover kan man se, hvordan man skal agere, når man drejer til højre for rødt lys. Se video i større format i vores videosektion Videoportal

Rigtig mange gør det hver dag - men det er først nu, det bliver lovligt at svinge til højre for rødt lys som cyklist.

I to et halvt år har det på forsøgsbasis været tilladt i 33 udvalgte lyskryds landet over, og nu har Vejdirektoratet så konkluderet, at forsøget kan implementeres i færdselsloven.

Cyklister får lov at tage højresving for rødt
Cyklister får lov at tage højresving for rødt

Der skete nemlig ikke en stigning i antallet af ulykker i de 33 kryds - på trods af, af at der er sket en stigning af højresvingende cyklister på 30 procent.

- Forsøget har vist, at man godt kan skabe en bedre fremkommelighed for cyklister ved at lade dem svinge til højre for rødt, uden at det er på bekostning af sikkerheden, siger afdelingsleder for trafiksikkerhed Marianne Foldberg Steffensen.

Loven bliver ændret inden længe, og herefter er det op til de enkelte kommuner at udvælge, hvor den skal gælde. For det bliver ikke overalt.

- Cyklisternes drøm ville jo nok være at få lov til at svinge til højre for rødt alle steder - men det bliver der ikke tale om, siger Marianne Foldberg Steffensen.

Ikke desto mindre har de svært ved at få armene ned hos Cyklistforbundet, hvor man har arbejdet for netop denne ændring i mange år.

Her bliver københavnernes cykelsti bredere i 2016
Her bliver københavnernes cykelsti bredere i 2016

- Vi er rigtig glade, for det her er virkelig en længe ønsket gave, siger forbundets direktør, Klaus Bondam og supplerer:

- Det skaber et flow for cyklisterne, at de ikke skal stoppe op og i stedet kan glide rundt i svinget.

Klaus Bondam påpeger desuden, at det hidtidige forbud mod at svinge til højre for rødt i høj grad er blevet ignoreret i praksis.

Hver sjette cyklist indrømmer at de bryder denne færdelsregel
Hver sjette cyklist indrømmer at de bryder denne færdelsregel

- Mange mennesker har jo gjort det alligevel. Så på den måde kan jeg godt lide, at vi afkriminaliserer en masse mennesker, der gør noget, som i virkeligheden føles meget naturligt, siger han.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Lægger op til ny kæmpe fight:...
bt.dk
Skal du vælge den dyre bilvask i...
bt.dk
DMI: Nu bliver vejret helt anderledes
bt.dk
Eksperter: Valget i Rusland er et...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx