Af Ritzau - 04/03-17 05:30

DF til VLAK: Loyalt støtteparti kræver loyal regeringDF til VLAK: Loyalt støtteparti kræver loyal regering

Regeringen udstiller DF og inddrager ikke støttepartiet i udspil, lyder kritikken efter 100 dage med VLAK.

storybild

Med VLAK-regeringen havde DF håbet at vende tilbage til "de gode gamle dage" i 00'erne, hvor de var eneste støtteparti til en borgerlig regering. Men forholdet til regeringen lader meget tilbage at ønske, lyder det fra DF-toppen. Arkivfoto. (Billede: Scanpix/Keld Navntoft)

Hvis regeringen vil have et godt samarbejde med sit støtteparti, skal den gøre to ting: Tale pænt om partiet og inddrage det i sine udspil, før de kan læses i aviserne.

Sådan lyder opfordringen fra DF-toppen, der bedømmer, at regeringen "kun lige godt og vel har bestået" sine første 100 dage.

På tirsdag er det 100 dage siden, trekløverregeringen blev dannet. Den blev modtaget med glæde af DF, der så frem til at genindtage rollen som eneste støtteparti til en borgerlig regering.

- Vi troede, at det ville blive ligesom i de gode gamle dage i 00'erne, men sådan kom det desværre ikke til at gå, siger næstformand Søren Espersen.

Det knap halvandet år, Venstre nåede at være alene i regering, var præget af forvirring og uenighed, uddyber han. Men forventningsglæden blev ikke forløst. Regeringen forsømmer at inddrage DF, fortsætter Espersen:

- I 00'erne spillede regeringen ikke noget ud, som den ikke først havde drøftet med os. I dag må vi læse om regeringens planer i aviserne. Det er nærmest ”take it or leave it”.

Det er ikke alene frustrerende for støttepartiet - det risikerer også at ramme regeringen selv, når den aldrig kommer igennem med sine udspil, pointerer gruppeformand Peter Skaarup:

- Man får jo det indtryk, at regeringen ikke er herre i eget hus.

DF-spidserne slår også ned på de angreb, regeringen i deres optik har sat ind mod støttepartiet.

- Regeringen skildrer os som nogen, der bare vil køre rundt i hestedroscher dagen lang. Man udstiller os som et meget, meget bagstræberisk parti. Det er ikke fair, siger Espersen.

Næstformanden henviser til LA-leder Anders Samuelsens kommentar om, at DF bremser udviklingen ved at modsætte sig kørselstjenesten Uber.

Og Venstres næstformand, Kristian Jensen, løftede ikke stemningen, da han i et interview med Berlingske talte imod grænsekontrol og for retten til at gå med tørklæde.

- Det er uforståeligt, at man vil sparke til det parti, der holder en i regering, siger Espersen.

Men der skal som bekendt to til tango, og DF er ude med riven efter LA-ministrene Thyra Frank og Ole Birk Olesen. Sidstnævnte er ikke kompetent nok til jobbet som transportminister, lyder kritikken.

Det betyder dog ikke noget for samarbejdet med regeringen, mener Espersen:

- Vi skåner bestemt ikke nogen ministre. Det gjorde vi heller ikke i 00'erne, hvor vi var med til, at Lars Barfoed mistede sin ministerpost.

- Hvis man vil have et godt regeringsforløb, er det helt nødvendigt at være rigtig, rigtig god ved sit støtteparti. Så er man også sikker på loyalitet.

Spørgsmål: Ligger der en skjult trussel i det?

- Nej, Løkke er vores statsminister. Men hvis der skal gang i nogle politiske ting, må regeringen overveje at få en anden indgangsvinkel til os, siger Espersen.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Mads Steffensen afslører: På lørdag...
bt.dk
Kim blev ulovligt undersøgt af en...
bt.dk
Politiet jagter mand i 'mørkt tøj':...
bt.dk
Åbenhjertig Hugo Helmig i Tyskland:...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx