Af Ritzau - 16/12-16 14:40; Opdateret: 16/12-16 15:03

Forsker: Samuelsens syriske gæst nøglespiller i SyrienForsker: Samuelsens syriske gæst nøglespiller i Syrien

Det var en magtesløs, men uundgåelig syrisk opposition, der var på besøg i Danmark, vurderer Helle Malmvig.

storybild

Udenrigsminister Anders Samuelsen (th.) mødtes fredag med Dr. Riyad Hijab (tv.) (Billede: Scanpix/Michael Bothager)

Den danske udenrigsminister, Anders Samuelsen (LA), mødte fredag med formanden for det syriske High Negotiation Council (HNC) i udenrigsministeriet i København.

Rådet er en paraplyorganisation af flere - men ikke alle - oprørsgrupperinger i Syrien. Det er derfor en kompleks rolle, rådet spiller i konflikten i landet.

Det vurderer seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier Helle Malmvig.

- De kan jo ikke gøre en tøddel ved de militære realiteter på jorden. Men i forhold til at få en politisk forhandlet løsning, så er de spilleren, siger hun.

- Selv om Assad-regimet, Rusland og Iran gerne vil undgå dem, kan jeg ikke se, at man kan lave politiske forhandlinger uden, at de er med.

På mødet mellem udenrigsministeren og formanden for HNC, Riyad Hijab, leverede Anders Samuelsen det budskab, at Danmark kan bidrage med humanitær hjælp.

Modsat forklarede Riyad Hijab, at gruppen ønsker en fælles EU-position, som de kan møde ved forhandlingsbordet.

HNC blev oprettet netop for at give den syriske opposition en fælles stemme ved fredsforhandlinger, forklarer Helle Malmvig.

- Det var et forsøg på at tale med én stemme i Geneve-forhandlingerne, siger hun med henvisning til de fredsforhandlinger, der er foregået med blandt USA ved bordet.

- Derfor er de helt ude i at have nogle med, der hedder Ahrar al-Sahm. De er ikke Jabhat al-Nusra (den syriske gren af al-Qaeda, red.), men det er lige før.

Selv om mange fraktioner af de syriske oprørsstyrker lader sig repræsentere af rådet, er forholdet ikke gnidningsfrit, forklarer Helle Malmvig.

Dels har rådet fået kritik for, at de kurdiske fraktioner knap er repræsenteret. Dels har flere gruppe trukket sig eller langet ud efter rådets ledere for at bruge mere tid på at rejse rundt i Europa end skabe resultater.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Rose fik et opkald, hun ikke skulle...
bt.dk
Prins Vincents reaktion på 'Andens'...
bt.dk
8 'gode' grunde: Derfor synes...
bt.dk
Søren Østergaard kom til at købe...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx