Af - 09/03-14 23:45

Flertal væmmes ved at krammeFlertal væmmes ved at kramme

Knuset er blevet en populær måde at hilse på, men et flertal har oplevet det som et kropsligt overgreb. Stop det så, kræver folk på gaden, en psykolog og Dansk Håndtryksforening.

storybild

Selv om der er forår i luften og selv om Lene Haslestad (t.h.) og veninderne læser til fysioterapeuter og ikke er kropsforskrækkede, så krammer de nødigt hvem som helst. De er blandt de 68 procent, som har oplevet ubehag ved de knus, som er blevet en voldsomte. »Jeg forsøger nogle gange at skærme mig mod folk, jeg knap kender, som vil kramme, for det føles helt forkert,« siger Lene Haslestad (t.h). (Billede: Christian Kloster)

Danskerne er blevet en nation af gruppekrammere. Mænd, kvinder, unge og gamle mødes konstant i halvhjertede omfavnelser.

Men knuset er blevet så udbredt, at det ofte bliver akavet og væmmeligt, fordi man står krop mod krop med en personage, man ikke har lyst til at have kropskontakt med.

61 pct. af befolkningen siger i en undersøgelse, Yougov har lavet for metroxpress, at de har følt ubehag ved at få et knus, fordi den anden er kommet for tæt på.

Flere end to tredjedele af af kvinderne, 68 pct, har oplevet ubehaget på egen krop.

- Selvfølgelig, siger psykolog Maiken Lundsgaard Martinussen.

- For der er gået inflation i knus, som uddeles i flæng ganske uden hensyn til, at man med sin krop invaderer andres intimzone. Selv om det er et harmløst, er det et ubehageligt og et lille kropsligt overgreb, der bør stoppe, siger hun og opfordrer til kun at knuse folk, man er sikre på, man er tilstrækkeligt 'tætte' med.

Hun vurderer at de konstante knus er endnu et bevis på, at danskernes intimsgrænser er nedbrudt.

- Man fører bramfrit og offentligt samtaler om sexlivet derhjemme. Kvinder ringer til gynækologen fra toget. Med reality-tv er der indført sexscener i primetime.«

Dansk Håndtryksforening kæmper for bevarelse af det håndtryk, der er ved at blive klemt af knuset.

- Danskerne øver på en meget skammelig vis vold på knuset, som to mænd passende kan nøjes med at give hinanden, hvis de sammen har overlevet et dramatisk skibsforlis, siger foreningens formand Niels Nørgaard.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx