Af - 12/06-15 07:45; Opdateret: 12/06-15 09:48

Johanne Schmidt-Nielsen: - Jeg ville for alt i verden være eventyrforfatterJohanne Schmidt-Nielsen: - Jeg ville for alt i verden være eventyrforfatter

Enhedslistens politiske ordfører var som otteårig sikker på, at hun skulle være eventyrforfatter. Morens højtlæsning ved sengekanten og mormorens vennekreds havde stor påvirkning.

storybild

(Billede: Tegning af Peter Heydenreich )

- Jeg har fået læst rigtig mange bøger højt. Min mor underviste i dansk på et lærerseminarium og elskede børnelitteratur, så jeg har været meget privilegeret. Og når min mor ikke havde tid til at læse, hvis hun skulle forberede sig, kørte båndoptageren inde på værelset med Jens Okking, der læste højt af Troldepus.

Sådan indleder Enhedslistens politiske ordfører, Johanne Schmidt-Nielsen, sin snak om drømme i metroxpress' serie 'Hvis jeg ikke var...', der handler om, hvad de forskellige partiledere drømte om at blive, inden de besluttede sig for at liv i politik.

Pia Olsen Dyhr: - Jeg ville være kemiingeniør så jeg kunne redde min far
Pia Olsen Dyhr: - Jeg ville være kemiingeniør så jeg kunne redde min far

For Johanne var litteratur så stor en del af hendes liv, at hun i en alder af blot otte år var overbevist om, at hun en dag skulle være eventyrforfatter.

- Jeg var helt sikker på det. Også selvom jeg ikke kunne stave. Jeg afleverede stile til min klasselærer på 30 sider i de der små kladdehæfter, som var fuldstændig ulæselige, siger Johanne Schmidt-Nielsen og understreger sin pointe:

- Altså, jeg kunne ikke engang kunne stave til og, lyder det ærligt fra den 31-årige politiker.

Blev taget seriøst for første gang
Problemer med stavningen til trods kæmpede Johanne for at en realisere sin forfatterdrøm. En drøm, der ifølge hende selv stammede fra mormoren og hendes bekendte.

- Min mormor kendte en eventyrforfatter, der hed Søren Christensen. Han gendigtede gamle folkeeventyr, og jeg fik alle hans bøger, som jeg elskede at læse, siger Johanne Schmidt-Nielsen og fortæller, at hun rent faktisk sendte ham et af sine første, egne eventyr, som han med stor professionalisme og pædagogisk snilde gav den unge forfatter-spire kritik på

Søren Pape: - Jeg kæmpede for at gå med i luciaoptoget
Søren Pape: - Jeg kæmpede for at gå med i luciaoptoget

- Han syntes ganske enkelt, at jeg skulle arbejde med stavningen. Og så sagde han til mig, at hvis jeg absolut gerne ville skrive, hvilket jeg havde givet udtryk for, så måtte jeg for alt i verden ikke blive journalist. For det var dog et ækelt fag, siger Johanne, imens hun griner og tænker tilbage på følelsen af at blive taget alvorligt for første gang af et andet voksent menneske.

- Der findes jo ikke noget bedre for et barn end at blive taget seriøst af en voksen. Han tog sig tid til at forklare, hvordan jeg kunne forbedre min skrivestil og gøre mig bedre, og det betød rigtig meget for mig dengang, siger Johanne Schmidt-Nielsen og fortæller, at Søren Christensen i brevet til hende havde skrevet en særlig passage om hekse.

- Han skrev, at man i gamle dage kaldte kloge, gamle koner for hekse og brændte dem på bålet. Så han advarede mig imod ikke at se hekse. Og jeg kan ikke huske, hvad jeg lagde i det dengang, men jeg fandt brevet for ikke så lang tid siden og læste det igen og forstod ligesom, hvad han mente med, at vi skal passe på med ikke at gøre nogle mennesker til hekse, siger Johanne Schmidt-Nielsen, som efterfølgende har indset, hvor klog en mand Søren Christensen var.

Uffe Elbæk: - Jeg ved, hvordan jeg skal dø
Uffe Elbæk: - Jeg ved, hvordan jeg skal dø

Forfatteren afløst af politikeren
Forfatterdrømmen havde Johanne Schmidt-Nielsen med sig hele vejen op til gymnasiet. Herefter blev den afløst af den virkelighed, som hun lever i i dag.

- Da jeg var 15 år begyndte politik at fylde alt, og der ville jeg ikke længere være forfatter. Jeg lavede ikke andet end at gå til demonstrationer, farve mit hår, samle ind til Operation Dagsværk og sy blomster på mine lange nederdele, siger hun og fortsætter:

- Jeg tror sådan set ikke, jeg drømte om, at jeg skulle være politiker, men nok bare, at jeg gerne ville arbejde med politik, siger Enhedslistens frontkvinde.

Anders Samuelsen: - Min fars kærlighed til Borgen blev også min skæbne
Anders Samuelsen: - Min fars kærlighed til Borgen blev også min skæbne

Tanken om at genoptage forfatterdrømmen er ikke siden gymnasiet vendt tilbage til Johanne. Og godt det samme. Evnerne er det kort sagt ikke:

- Jeg kan godt lide at skrive indlæg i aviserne, og jeg elsker, når noget er skrevet godt. Men jeg kan ikke skrive eventyr. Jeg tror desværre ikke, at jeg har hverken evnerne eller maven til det, siger Johanne og forklarer, hvordan hun afskyr alle fortællinger, der ender skidt:

- Jeg hader film, bøger, eventyr, der ender dårligt. Jeg kan ikke klare, at der er så meget ondskab i den virkelige verden, så hvis jeg selv skulle finde på noget, der ender skidt; det kan jeg slet ikke holde til tanken om, siger hun og fortæller, hvordan hun i biografen kan sidde og hulke efter en film, hvis de to hovedpersoner ikke får hinanden, eller være fyldt med raseri, hvis nogen af de 'gode' dør.

- Hvordan kan nogen dog finde på at skrive sådan noget, spørger Johanne med et smil.

Morten Østergaard: - Min barndomsdrøm blev skabt i Hollywood
Morten Østergaard: - Min barndomsdrøm blev skabt i Hollywood

Johanne Schmidt-Nielsen har siden 2007 været medlem af Folketinget, hvor hun blev valgt ind som en af de yngste politikere nogensinde - 23 år, otte måneder og 21 dage. Ved valget i 2011 opnåede hun det næstehøjeste antal personlige stemmer på landsplan - 47.002.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx