Af Ritzau - 09/03-17 22:16; Opdateret: 10/03-17 04:15

Humanister har svært ved at se udbytte af deres uddannelseHumanister har svært ved at se udbytte af deres uddannelse

Kun lidt over halvdelen af de nyuddannede humanister kan se relevansen af deres uddannelse.

storybild

I gennemsnit er 67 procent af dimittenderne enige i, at der er en sammenhæng mellem uddannelse og efterspurgte kompetencer. (Billede: Colourbox)

Kan du bruge din uddannelse i dit liv på arbejdsmarkedet? Det spørgsmål svarer humanister oftest nej på af alle nyuddannede, skriver Politiken.

Kandidater i fag som sprog, kunst, historie og kultur har sværere ved at se relevansen af deres uddannelse end kandidater fra andre fakulteter.

Det viser en stor undersøgelse af de studerende og dimittenders tilfredshed med deres uddannelser, som Uddannelsesministeriet har lavet.

Her har 43.000 nyuddannede svaret på, hvorvidt der er overensstemmelse mellem det, de har lært på deres uddannelse, og de kompetencer, der efterspørges af deres nuværende eller seneste arbejdsgiver.

Det kan kun 58 procent af humanisterne erklære sig enige i, mens det er tilfældet for eksempelvis 80 procent af de sundhedsvidenskabelige kandidater.

I gennemsnit er 67 procent af dimittenderne enige i, at der er en sammenhæng mellem uddannelse og efterspurgte kompetencer.

- Jeg tilhører ikke dem, der banker løs på humaniora, for jeg mener, at det har sin plads, siger uddannelses- og forskningsminister Søren Pind (V) til avisen.

- Men det er klart, at tallenes tale er tydelig. Når man både har ledighedsudfordringer, og man samtidig har de laveste tal i forhold til brugbarhed, så mener jeg, at der er noget lærdom, vi kan uddrage.

Formanden for Danske Studerendes Fællesråd, Sana Mahin Doost, mener, at når humanister i mindre grad kan se relevansen af deres uddannelse, skyldes det, at de har færrest undervisningstimer.

- Vi kan se, at dem der mangler ekstra mange undervisningstimer og feedback-timer er humanisterne og de samfundsvidenskabelige uddannelser, siger Sana Mahin Doost.

- Men når det er sagt, så har arbejdsmarkedet også et ansvar. Der er virksomheder, der skal løfte et ansvar med at sætte viden i spil. Det er ikke udelukkende universiteternes ansvar, siger hun.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Anklagerens teori: Peter Madsen var...
bt.dk
Politiet om meldinger om skud i...
bt.dk
Biolog advarer hundeejere: Pas på,...
bt.dk
Poul Bundgaards stenrige barnebarn...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx