Af - 24/10-14 21:53

Danskerne: Cykeltyve har for let spilDanskerne: Cykeltyve har for let spil

Kun fire procent føler, at der bliver gjort en ordentlig indsats mod cykeltyverier. Cyklistforbundet savner et egentligt efterforskningsarbejde.

storybild

Indsatsen for at bekæmpe cykeltyverier er utilstrækkelig, mener et flertal af danskerne. (Billede: Polfoto)

Det er alt for nemt, og det er nærmest uden konsekvenser, når cykeltyve er på spil i Danmark. Kun fire procent af danskerne svarer i en undersøgelse om cykeltyverier, som analysefirmaet YouGov har lavet for forsikringsselskabet Alm. Brand, at der bliver gjort nok for at forhindre cykeltyverier. Til sammenligning er 61 procent kritiske over for indsatsen. Og det overrasker ikke Cyklistforbundets direktør, Klaus Bondam.

- Det er jo noget af det, vi hører rigtig meget. Folk, der får stjålet deres cykler, oplever ikke, at politeiet gør noget særligt eller viser en særlig interesse, siger han til metroxpress.

Far fandt datters stjålne cykel i Den Blå Avis
Far fandt datters stjålne cykel i Den Blå Avis

Opfattelsen af, at det sjældent fører til noget som helst, kan også aflæses i antallet af politianmeldelser, mener Cyklistforbundet. Cirka 70.000 cykler bliver hvert år meldt stjålet, men det virkelige antal er formentlig langt større, da mange formentlig undlader at gøre mere ved det. Og selvom en del cykeltyverier formentlig bliver begået af folk, der vil hurtigt hjem fra byen i weekenden, er Klaus Bondam også overbevist om, at organiseret kriminalitet spiller en afgørende rolle. Og her så han gerne en større indsats.

-I London har man faktisk fået tyverierne til at falde med tyve procent ved at lave et koncentreret efterforskningsarbejde. Men vi får som regel et automatsvar om, at det er et spørgsmål om ressourcer, siger Klaus Bondam.

Studerende tager fusen på cykeltyv: Se den sjove hilsen
Studerende tager fusen på cykeltyv: Se den sjove hilsen

Og politiet har da også ansvaret for at prioritere mellem sine opgaver, understreger juraprofessor Sten Schaumburg-Müller fra Syddansk Universitet.

- Men hvis et bestemt område konsekvent bliver underprioriteret, så har det selvfølgelig betydning for, om der sker mere af den slags, siger Sten Schaumburg-Müller.

Fuld cykeltyv fængslet: Kørte rundt med jagtgevær og ammunition
Fuld cykeltyv fængslet: Kørte rundt med jagtgevær og ammunition

Netop andre opgaver, der i højere grad er officielle fokusområder, fylder dog mere hos Rigspolitiet, der derfor henviser til, at der er tale om en lokal indsats i de enkelte politikredse.

Fuld cykeltyv anholdt med gevær og patroner bagpå
Fuld cykeltyv anholdt med gevær og patroner bagpå

Københavns politi oplyser, at der primært bliver gjort en indsats i forbindelse med trafikkontroller, hvor stelnumrene på de standsede cykler bliver tjekket. En egentlig efterforskningsindsats er der dog ikke tale om, da Københavns politi er "nødt til at veje det op imod, hvad der ellers sker".

Han har stjålet 2000 cykler: Sådan undgår du at få hapset din
Han har stjålet 2000 cykler: Sådan undgår du at få hapset din

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Lægen sagde, han aldrig kom til at...
bt.dk
Morgan Freeman i knæ: Mit liv kan...
bt.dk
Efter bruddet: Det skal der ske med...
bt.dk
Dømt igen: Her er sandheden om Heidis...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx