Af Mary Bess Rosing - 21/04-14 23:32; Opdateret: 22/04-14 09:26

Hver fjerde dansker har spist supermarkedernes skraldHver fjerde dansker har spist supermarkedernes skrald

En stor andel af danskerne har prøvet at spise mad, der er blevet kasseret af supermarkederne. Måske klamt, men ikke farligt, siger ekspert

storybild

20 plader økologisk luksus-chokolade, der er få dage fra at overskride sidste salgsdato, er et godt eksempel på, hvad man kan finde i supermarkedernes affaldscontainere. (Billede: Polfoto)

Tyve plader økologisk luksus-chokolade, der er få dage fra at overskride sidste salgsdato er et godt eksempel på hvad man kan finde i supermarkedernes affaldscontainere. Med mere fokus på madspild, samler 'skraldere', der efterhånden er blevet et udbredt fænomen, spiselig mad, der er kasseret af butikkerne, selvom det kan være ulovligt.

Til kamp mod skraldere: Netto-ansat med klorin-dunk
Til kamp mod skraldere: Netto-ansat med klorin-dunk

En undersøgelse foretaget af YouGov for metroxpress viser, at det faktisk er 23 procent af danskerne, der har prøvet at spise skrald.
Selv om det kan lyde ulækkert, er det ikke farligt ifølge fødevare- og hygiejneekspert Michael René:

- Hvis emballagen ikke er brudt, er det ikke farligt at spise mad, hvor holdbarhedsdatoen er udløbet. Kvaliteten kan være forringet, men hvis man ikke har noget imod for eksempel klumper i mælken, så sker der ikke noget, siger han til metroxpress.

Anja byder sultne skraldere på et måltid mad
Anja byder sultne skraldere på et måltid mad

Han mener, man skal stole på sin egen dømmekraft, når det gælder madens tilstand:

- Hvis en emballage har ligget i en container, så skal man se på emballagen som forurenet. Men man kan sagtens bruge sin sunde fornuft og dufte og kigge på varen og vurdere, om den kan spises.

Debatten raser: Netto-skandale rammer udlandet
Debatten raser: Netto-skandale rammer udlandet

Fra december 2014 må butikker sælge varer, der har overskredet ‘mindst holdbar til’. Men den hurtigste løsning lige nu er at ændre prisen på varerne, mener stifteren af forbrugerbevægelsen ’Stop Spild Af Mad’:

Netto beskyldt for at hælde klorin i containere
Netto beskyldt for at hælde klorin i containere

- Skraldere er et bevis på, at der er mad, der kan spises, i containerne. Skraldere er også et tegn på, at problemet med madspild ikke er løst. Madspild skal stoppes, før det rammer containeren. For eksempel ved at sætte prisen ned på mad, der er tæt på udløbsdatoen, forklarer Selina Juul til metroxpress.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx