Af Ritzau - 17/05-16 22:47

Kampagne og penge skal få flere til at donere ægKampagne og penge skal få flere til at donere æg

Der mangler ægdonorer på de danske fertilitetsklinikker. Det skal nye initiativer lave om på.

storybild

Sundheds- og ældreminister Sophie Løhde (V) står bag en aftale om nye regler for ægdonation. Med aftale får ægdonorer flere penge for deres donationer. (Billede: Free/Pressefoto Sundhedsministeriet.)

Nye regler for ægdonation skal få has på årelange ventelister på donoræg til barnløse.

Det skal ske ved at få flere til at donere æg gennem forhøjede godtgørelser og en oplysningskampagne. Det skriver Politiken onsdag.

I dag får kvinder 2400 kroner i godtgørelse per ægdonation. Det beløb bliver fra 1. juli næsten tredoblet til 7000 kroner.

Til efteråret indledes så en folkeoplysningskampagne, som skal udbrede kendskabet til, at kvinder under 36 år kan blive donorer.

- Jeg har mødt flere kvinder, der står i den ulykkelige situation, at de ikke kan få børn og har brug for andre kvinders hjælp. Jeg håber, at de nye initiativer vil resultere i flere donoræg, for det er der brug for, siger sundhedsminister Sophie Løhde (V) til Politiken.

Hun står bag en aftale om nye regler for ægdonation, som tirsdag blev indgået mellem Venstre, Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti, Enhedslisten, Alternativet, Radikale og Konservative.

Hvert år er der behov for at kunne lave 600 behandlinger med donoræg, men i 2015 var der kun æg nok til at foretage 233. Det på trods af, at der de senere år er foretaget flere lovændringer, der skulle øge antallet af tilgængelige æg.

Alligevel vurderer Dansk Fertilitetsselskab, som er en sammenslutning af læger og andre behandlere på samtlige offentlige og private fertilitetsklinikker, at der denne gang er udsigt til en massiv effekt.

- Især den forestående kampagne venter vi os meget af.

- Vi ved af erfaring, at når der indimellem er fokus på ægdonation i medierne, melder der sig i en kort periode derefter flere ægdonorer, siger selskabets formand og overlæge på Rigshospitalets Fertilitetsklinik, Elisabeth Carlsen, til Politiken.

Hun glæder sig samtidig over, at godtgørelsen til donorer hæves markant.

Partierne bag aftalen er enige om at sikre finansiering til eventuelt øgede offentlige udgifter som følge af den nye lov.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Så du også de høje flammer ved...
bt.dk
Se billederne: Snestorm skaber kaos i...
bt.dk
Endelig: Kim Kardashian deler det...
bt.dk
Genialt hotel-trick får folk til at...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx