Af - 20/09-13 16:10; Opdateret: 20/09-13 16:45

'Ulovligt' Greenpeace-angreb måske lovligt'Ulovligt' Greenpeace-angreb måske lovligt

Greenpeace mener, at russerne bording af miljøaktivisternes skib i Arktis er ulovlig. Havretsekspert vurderer, at russerne kan have handlet inden for lovens rammer, men det er en gråzone.

storybild

Greenpeace mener, at russerne er gået langt over stregen, efter at den russiske kystvagt har bordet og taget kontrollen over miljøaktivisternes skib i Det Arkiske Ocean og anholdt 30 aktivister. (Billede: Greenpeace)

Rusland kan have haft retten på sin side, da russiske sikkerhedsstyrker torsdag bordede og tog kontrollen over Greenpeace-skibet Arctic Sunrise i Det Arkiske Ocean. Det vurderer lektor og ekspert i havret Birgit Feldtmann, SDU.

- Jeg er ikke utilbøjelig til at mene, at russerne under visse omstændigheder har ret til at forfølge moderskibet, siger hun.

Kompliceret affære
Greenpeace-aktivisternes skib blev bordet, efter at to aktivister via gummibåd var trængt ind på en russisk boreplatform, som Greenpeace mener udgør en alvorlig trussel for havmiljøet i Arktis.

Greenpeace mener, at russernes aktion er ulovlig, da Arctic Sunrise befandt sig i internationalt farvand, da de russiske sikkerhedstyrker stormede skibet.

LÆS OGSÅ: Russisk kystvagt fanger to aktivister

Men det kan være mere kompliceret end som så: Den russsiske boreplatform ligger nemlig i en såkaldt eksklusiv økonomisk zone. Det betyder, at Rusland har eneret på at udnytte ressource i området og i en radius på 500 meter rundt om boreplatformen – en sikkerhedszone, som skal beskytte mennesker og miljø – har russerne ret til at beskytte deres økonomiske interesser, påpeger Birgit Feldtmann. Hun understreger, at der ikke ikke er tale om territorialfarvand, hvor russerne i meget videre omfang har ret til at hævde sin suverænitet.

Skeler til Norge
Arktisk ansvarlig i Greenpeace Jon Burgwald bestrider da heller ikke, at russerne havde ret til at anholde de to aktivister, som med gummibåd overskred sikkerhedszonen og hægtede sig fast til boreplatformen. Men han mener, at det er ulovligt, at de russiske sikkerhedsstyrker efterfølgende bordede moderskibet og anholdt de øvrige 28 besætningsmedlemmer - herunder en ung dansk kvinde – uden for 500-meters zonen.

LÆS OGSÅ: Dansk kvinde trues med pistol af russere

Den norske højesterets har imidlertid afgjort, at det er lovligt at forfølge og borde moderskibe, hvis aktivisterne aktion ikke havde kunnet gennemføres uden moderskibet. Men så simpelt er det ikke, påpeger Jon Burgwald - for ifølge den norske dom, skal forfølgelsen af moderskib og de indtrængende gummibåde ifølge Greenpeace's fortolkning af dommen være sket i et stræk.

- Og det er ikke. Vores aktivister trængte ind på boreplatformen klokken 5 onsdag morgen. De russiske sikkerhedstyrker bordede først vores skib klokken 17 torsdag. Der er altså gået mere end et døgn, og så er forfølgelsen ikke sket i et stræk.

Russerne: Aktivister ville begå terror

Flere udenlandske medier beretter, at russerne angiveligt påstår, at greenpeace-aktionen var et forsøg på terror, og under terror-hatten er russerne beføjelser udvidet væsentligt. Jon Burgwald mener, at russerne terror-snak er lattervækkende.

- Der er tale om ikke-voldelig civil ulydighed. Det er så langt fra terrorisme som noget kan være, siger han.

Også Birgit Feltmann vurderer, at terror-påstanden kan være opfundet til lejligheden.

- Hvis det er rigtigt, at russerne har skudt varselsskud over Greenpeace-skibet, er det meget belejligt at dække sig ind under, at deres boreplatform har været udsat for et terrorforsøg, da der ellers vil være tale om en uproportional magtanvendelse.

Hvordan sagen falder ud kommer i høj grad til at afhænge af de faktiske omstændigheder, påpeger Birgit Feldmann.

Det danske udenrigsministerium er gået ind i sagen, og er blandt andet i kontakt med de hollandske myndigheder, da Greenpeace-skibet sejlede under hollandsk flag, oplyser Udenrigsministeriets Borgerservice til mx.dk.

Mx.dk har uden held forsøgt at få en kommentar fra den russiske ambassade i Danmark.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Brøndby-ejer efter kæmpe skuffelse:...
bt.dk
Michael Laudrup færdig som træner på...
bt.dk
Blev enkemand som 38-årig: Nu er...
bt.dk
Brøndby og FCM dominerer: Her er...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx