Af - 26/09-13 06:00

Minibiler kan skabe dobbelthul i statskassenMinibiler kan skabe dobbelthul i statskassen

Danskerne har fået så stor appetit på billige, brændstoføkonomiske minibiler, at det kan skabe dybe huller i vejen mod at opfylde regeringens 2020-plan.

storybild

Rekordsalg af minibiler kan skabe dybe huller i regeringens 2020-plan, vurderer økonomiprofessor. Staten mister ikke blot indtægter fra registreringsafgifter, men også fra benzin- og diselafgifter, fordi minibilerne kører langt på literen. (Billede: Polfoto / arkiv)

Minibilernes indtog i danskernes carporte vil ikke blot betyde, at statskassen i 2020 kan komme til mangle 5-10 milliarder kroner i registreringsafgifter, som økonomiprofessor Bo Sandemann Rasmussen, Aarhus Universitet, påpegede i Jyllands-Posten i mandags.

Minibilerne kører nemlig også væsentlig længere på literen end almindelige mellemklassebiler, og det betyder, at statens indtægter fra afgifter på benzin og diesel falder i takt med, at danskerne køber mindre brændstof.

LÆS OGSÅ: Denne bil har kørt fem millioner kilometer

- Det skulle vi jo gerne, for planen er jo, at vores trafiksektor skal udlede mindre CO2, og det kræver selvsagt, at vi bruger mindre brændstof, siger trafikforsker Harry Lahrmann, Aalborg Universitet.

Sidste år indbragte benzinafgiften 7,5 milliarder kroner i statskassen – momsen kommer oveni. Dertil kommer afgiften på diesel, som løber op i omkring det dobbelte. I alt giver de to afgifter staten indtægter på i dag cirka 20 milliarder kroner, og det beløb kan meget være skrumpet to-tre milliarder kroner i 2020, vurderer Bo Sandemann Rasmussen.

- Det her øger jo dybden af hullet i regeringens 2020-plan, hvis danskernes hang til minibiler er blivende, siger han og tilføjer:

- Og jeg har svært ved at se politikerne lægge yderligere afgifter på bilisterne for at stoppe hullet. Det vil ikke være populært. Og så er man nødt til at skrue på nogle andre håndtag i form af nye reformer, offentlige besparelser eller skattestigninger.

LÆS OGSÅ: V vil have 24.000 færre offentligt ansatte

Finansministeriet oplyser, at man løbende holder øje med forudsætningerne bag regeringens 2020-plan.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Mand med jagtgevær fik politi til at...
bt.dk
Midtjylland opgav guldet og har sat...
bt.dk
Susanne lever med brændende smerter...
bt.dk
Meghan Markle fik specialfremstillet...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx