Af - 30/09-13 06:00

Danskerne: Kommunalvalget skal handle om jobDanskerne: Kommunalvalget skal handle om job

Et flertal blandt vælgerne mener, at job er det vigtigste af alle emner ved kommunalvalget om knap to måneder.

storybild

Ældre, daginstitutioner, folkeskole og andre velfærdsområder plejer at toppe danskernes dagsorden ved kommunalvalg. Men i år ligger job og beskæftigelse nummer et. (Billede: Polfoto / arkiv)

De håbefulde kandidater til kommunalvalget kan godt begynde at gøre sig grundige tanker om, hvordan de vil øge beskæftigelsen i deres kommune og forbedre erhvervsudviklingen lokalt. De to emner ligger nemlig henholdsvis nummer ét og nummer fem på vælgernes dagsorden over vigtige valgtemaer ved kommunalvalget den 19. november. Det viser en måling som YouGov har foretaget for metroxpress.

LÆS OGSÅ: Enhedslisten står til stor fremgang i København

Hele 52 procent af vælgerne mener, at beskæftigelse er det absolut vigtigste valgtema, og det er usædvanligt, bemærker Christian Elmelund-Præstekær, lektor og kommunalforsker ved SDU.

- Normalt ligger klassiske velfærdsområder som ældre, daginstitutioner og folkeskole øverst. I 2009 lå det mere diffuse begreb 'krisen' dog også ret højt. Det virker som om vælgerne nu fokuserer mere ind og gerne vil have nogle svar på, hvordan deres lokale politikere vil skabe nye job, siger han og tilføjer:

LÆS OGSÅ: Dansk Folkepartis lokalformænd lugter borgmesterposter

- Men spørgsmålet er, om de kan levere svarene. Man kan lokalt afskaffe et byggesagsgebyr for virksomheder og den slags, men man er jo oppe mod stærke kræfter som den globale konkurrence. Det er ikke et let tema at føre kommunal valgkamp på. Dér er det altså noget lettere at føre valgkamp på folkeskoler og plejehjem.

Daginstitutionsområdet ligger hele nede på en andensidste plads kun undergået af 'kultur'. Det ærgrer Lars Klingenberg, formand for Forældrenes Landsforening Fola.

LÆS OGSÅ:Dansktop-sanger stiller op til kommunalvalget

- Det er fint med jobskabelse, men man kan ikke sikre fremtidens arbejdskraft uden at tænke det hele vejen ned i gennem systemet til daginstitutioner. Det er altså her fremtidens lærere, ingeniører og sygeplejersker går, og vi ved, at kvaliteten i vores daginstitutioner er afgørende for, hvilke muligheder vores børn senere får, siger han og tilføjer, at Fola frem mod valget vil gennemføre en række debatarrangementer for at få daginstitutioner højere op på den politiske dagsorden.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Historisk astronaut er død
bt.dk
De små hyldede Frederik: Men deres...
bt.dk
Irriteret Magnussen havde ingen ord:...
bt.dk
Lille barns svar i skoleopgave går...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx