10/11-15 11:36

Danske Irak-soldater er udsat for meget høj terrorrisikoDanske Irak-soldater er udsat for meget høj terrorrisiko

Trods et års dansk krig mod IS ser Irak ikke ud til at være blevet et fredeligere sted for danske soldater.

storybild

Trods et års dansk krig mod IS ser Irak ikke ud til at være blevet et fredeligere sted for danske soldater. (Billede: Polfoto)

Truslen mod de danske soldater, der opholder sig i Irak som led i krigen mod Islamisk Stat, er ikke mindsket i løbet af det år, hvor den internationale koalition har opereret i området. Snarere tværtimod.

Det viser en sammenligning af de trusselsvurderinger, som Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) har lavet, dels forud for udsendelsen af danske soldater til Al Asad-basen i Irak sidste år, dels før den kommende udsendelse af et radarbidrag til samme sted.

Ganske som det var tilfældet i 2014, vurderer FE i år, at truslen fra såkaldte insiderangreb blandt de irakiske sikkerhedsstyrker er "middel".

USA vil have hjælp fra allierede på base i Tyrkiet
USA vil have hjælp fra allierede på base i Tyrkiet

Det samme gælder risikoen for direkte eller indirekte beskydning og risikoen for spionage mod de danske styrker. Den omtales i år - nøjagtig som i fjor - som "høj".

Hvad angår det punkt i trusselsvurderingen, der omhandler terrorhandlinger som bortførelser og udlægning af improviserede sprængladninger, så vurderede FE i 2014, at risikoen dengang var "høj".

Forud for udsendelsen af det kommende radarbidrag med dets op mod 30 tilhørende personer til Al-Asad-basen omtales risikoen nu som "meget høj".

Britisk rapport endevender Irak-krigen næste sommer
Britisk rapport endevender Irak-krigen næste sommer

Endelig nævnes der i 2015-vurderingen noget, der ikke er med i sidste års vurdering. Det gælder eksempelvis risikoen for angreb med "improviserede radiologiske våben" - altså hjemmelavede bomber. Risikoen for at blive udsat for det beskrives som "lav".

Endelig er der i 2015-vurderingen kommet et punkt med om truslen fra efterladte miner og krigsammunition fra tidligere krige i området. Her vurderes truslen som "middel".

At Al-Asad-basen er udsat, er ikke nyt. Basen ligger i den uroplagede og IS-dominerede Anbar-provins.

Folketinget ventes endeligt at vedtage udsendelsen af det danske radarbidrag tirsdag.

LÆS OGSÅ: Lektor: Vesten bærer et ansvar for at IS blev skabt

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Skal du vælge den dyre bilvask i...
bt.dk
United rejste sig efter kæmpe...
bt.dk
Fie Laursen viser sine bryster frem:...
bt.dk
Dansk reality-deltager har fået...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx