Af Ritzau - 08/11-16 09:24; Opdateret: 08/11-16 10:36

Satspuljemidler skal sikre lighed i sundhedSatspuljemidler skal sikre lighed i sundhed

Diabetespatienter og skleroseramte er blandt dem, der skal hjælpes med ny aftale.

storybild

Dansk Folkepartis sundhedsordfører, Liselott Blixt, er blandt de politikere, der har været med til at fordele satspuljemidlerne på sundhedsområdet. Arkivfoto. (Billede: Scanpix/Liselotte Sabroe)

Satspuljepartierne er blevet enige om at fordele 770 millioner kroner på sundheds- og ældreområdet over de næste fire år.

Det oplyser Sundheds- og Ældreministeriet.

Det overordnede formål med aftalen er at sikre mere lighed i sundhed, fremgår det af ministeriets pressemeddelelse.

Aftalen omfatter blandt meget andet en handlingsplan for diabetes, rehabilitering af patienter med sklerose, kræft og Parkinson samt forebyggelse af selvmord.

- Diabetes er også en sygdom med stor social ulighed, siger sundheds- og ældreminister Sophie Løhde (V) i en skriftlig kommentar.

- Vi kan eksempelvis se, at dem med korte uddannelser ofte får sygdommen konstateret senere end personer med længerevarende uddannelser, og de har typisk også flere følgesygdomme.

De Konservative hæfter sig særligt ved, at der afsættes penge til rehabilitering af sklerosepatienter.

I dag er der over et års ventetid, men det vil blive bragt ned med de nye midler, påpeger den konservative sundhedsordfører Mette Abildgaard:

- Dette er en stor og meget vigtig sag for landets sklerosepatienter, og det er nu målet, at vores system igen skal kunne følge med presset fra det stigende antal henvisninger, siger hun i en pressemeddelelse.

Dansk Folkeparti fremhæver, at der også er penge til bedre tandsundhed til de ældre, flere hospicepladser og en medicinfri afdeling i psykiatrien.

- Jeg er særligt glad for, at vi har fået sat penge af til diagnosegrupper, som ikke altid har det nemt ved at få fokus på deres område, siger sundhedsordfører Liselott Blixt (DF).

SF oplyser, at partiet har sikret fire millioner kroner til hjerneskadede.

- Det er svært at finde kvalificeret tilbud til dem, som er blevet hjerneskadet efter en hjerneblødning, siger sundhedsordfører Kirsten Normann Andersen i en pressemeddelelse.

De Radikales sundhedsordfører, Lotte Rod, oplyser, at der i aftalen bliver en fast bevilling til Sex og Samfund, så de ikke længere skal hoppe fra pulje til pulje.

Enhedslisten er det eneste af Folketingets partier, der ikke er med til at fordele satspuljemidlerne.

Partiet mener, at puljen er udtryk for socialpolitisk hykleri, da pengene stammer fra en aftale om at regulere overførselsindkomster med en lavere sats end lønudviklingen.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Caroline Wozniacki råber op efter...
bt.dk
Mand sigtet: Halalslagtede geder i...
bt.dk
Mand klemt fast mellem bygninger:...
bt.dk
Grand Prix-legenden Lys Assia er død
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx