Af Laura Rode Nygaard - 30/10-17 08:50

Mod alle odds - Progeria-Jesper fylder 20 år: Sådan har han det i dagMod alle odds - Progeria-Jesper fylder 20 år: Sådan har han det i dag

Allerede som 11-årig var Jesper Sørensen fuldt ud bevidst om, at han nok ikke ville leve meget længere.

Den progeria-ramte nordjyde Jesper Sørensen fylder 20 år i dag

Gennemsnitsalderen for progeria-ramte er nemlig 13 år, fortalte han dengang selv i TV 2-dokumentaren 'Drengen i den gamle krop' fra 2008.

Men selvom budskabet var dystert og ubærligt, så blev det fremsagt med det ukuelige smil, som udover Jesper Sørensens specielle udseende nærmest er blevet hans varemærke.

Og netop smilet er formentlig grunden til, at Jesper Sørensen langsomt nærmer sig rekorden for Europas ældste progeria-patienter, mener hans mor Jette Sørensen, der mandag kan fejre sin søns 20-års fødselsdag.

»Jesper har altid haft en positiv tilgang til livet. Jeg tror også, at det gør noget, at man har lyst til at leve med sygdommen - for man har jo ikke andre valg,« siger Jette Sørensen til TV 2.

Hun bakkes op af sin søn:

»Det kan måske lyde dumt, men jeg tror, at det, der holder mig i live, er, at gøre andre folk glade og få dem til at grine - få andre til at have det godt,« siger Jesper Sørensen.

Trods fremtidsudsigterne har har den unge mand masser af fremtidsdrømme. I øjeblikket går han på produktionsskole i Hjørring, hvor han arbejder i køkkenet et par timer om dagen for at realise dén om at blive kok.

Progeria er en yderst sjælden børnesygdom, som kun rammer én ud af fire millioner nyfødte. Den får kroppen til at ældes op til otte gange hurtigere end normalen, hvorfor de fleste progeria-børn ikke får lov at leve særlig længe. Gennemsnitsalderen er 13 år, mens den ældste progeria-patient nåede at fylde 32.

Den rekord regner Jesper Sørensen dog med at slå, har den 20-årige nordjyde fortalt til TV 2.

Hele Danmark stiftede for alvor bekendtskab med Jesper Sørensen, da TV 2 i 2008 viste dokumentaren 'Drengen i den gamle krop'. I 2011 kom programmet 'Jesper i de voksnes rækker', hvor seerne kunne følge med, da han blev konfirmeret og fejrede blå mandag. I 2014 var der atter gensyn med Jesper Sørensen, da TV 2 sendte programmet 'Jespers store sommertræf', hvor han forsøgte at samle progeriaramte børn fra rundt om i verden.

I 2015 var der dog en del stilhed omkring Jesper Sørensen, da hans liv kom lidt på standby efter en ulykke i den lokale sporthal. Sport kan nemlig være ganke risikabelt, når man er 'drengen i den gamle krop, og under en fodboldkamp røg Jesper Sørensens hofte ud af hofteskålen, så han måtte opereres, fortalte hans mor, Jette Sørensen, i maj 2015 til BT.

I dag er Jesper Sørensen kommet godt igennem ulykken, men de hårde bolde er skiftet ud med nogle i plastik.

Med sine 20 år er Jesper Sørensen Europas andenældste progeria-patient. Den ældste er 22 år.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Politiet har klar besked til tre...
bt.dk
Hovedvej flyder med gylle: 'Der...
bt.dk
Demokraterne sagsøger Rusland, Trumps...
bt.dk
Han bragede FCM i sænk: Nu fortæller...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx