Af - 21/04-16 10:21; Opdateret: 21/04-16 12:31

TEST: Kan du sætte kommaer?TEST: Kan du sætte kommaer?

Tag vores kommatest og se, om du har styr på de drilske kommaer.

Nu har du muligheden for at teste dine kommafærdigheder. Tag vores lille kommatest, og tjek din kommastatus: Er du en kommanød eller en kommanørd? Sæt komma i de tre følgende sætninger i vores quiz-modul. Testen tager udgangspunkt i det gode gamle komma, hvor man sætter kryds og bolle (også kendt som ”startkomma”).

Her er de fire bedste huskeregler


1. Sæt komma før "at", hvis der ikke kommer udsagnsord efter


Mange danskere sætter mere eller mindre bevidstløst komma foran "at". For det var der et eller andet om. Men reglen gælder faktisk kun, når det ikke efterfølges af et udsagnsord (handlingsord). 

2. Sæt komma før "der" og "som", hvis de kan erstatte hinanden


Husk altid at placere et komma før "som" og "der", hvis de to kan skiftes ud med hinanden. Det er en lille huskeregel, som er en stor hjælp for dig, der ikke har det fjerneste begreb om, hvad en "ledsætning" er. 
 

3. Sæt komma før HV-ord

En lige så nem lille huskeregel er, at du skal huske at sætte komma før HV-ord. Nemmere bliver det ikke.
 
 

4. Sæt altid komma før "men"


Det er ikke altid, der skal komma foran "men", MEN faktisk er det aldrig forkert at sætte komma før "men". Så undgå unødvendige kommafejl ved blot altid at sætte komma før "men".MEN! 
Der er selvfølgelig altid undtagelser, når man stiller det så enkelt op, som jeg gør her. Og ja, der er selvfølgelig også mulighed for at udelade startkomma. Dansk Sprognævn anbefaler for eksempel, at du udelader startkomma, og de holder dermed stædigt (og småskingert) fast i pointerne fra "det nye komma", der blev forældet for 10 år siden. Men det gør vi altså ikke her. Her gør vi som på Danmarks Journalisthøjskole og i de landsdækkende dagblade og størstedelen af de danske virksomheder.

Hvis du har mod på at udfordre dine kommafærdigheder yderligere, kan du tage Aros Business Academys fulde kommatest her: www.kommatest.dk. Her får du 15 sætninger at lege med og en afsluttende score. Her kan du også udfordre dine venner på Facebook.

LÆS OGSÅ: Erhvervslivet vil have it på skoleskemaet

LÆS OGSÅ: TV: Folk hører dansk for første gang: - Det lyder som om man kaster op

LÆS OGSÅ: Kristina var én blandt 3.800 ansøgere - men gik hele vejen

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Kræver VM udsat: Fodboldstjerne...
bt.dk
S: Skilsmissepar skal tvinges til en...
bt.dk
Fie Laursen viser sine bryster frem:...
bt.dk
Folkeskoleelev slår dansk fodboldrekord
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx