Af - 07/12-15 17:05; Opdateret: 07/12-15 17:17

Nikolaj Steens opsang storhitter på Facebook: Men vent lidt før du delerNikolaj Steens opsang storhitter på Facebook: Men vent lidt før du deler

Den populære skuespiller og sanger har ikke helt ret, når han gør sig klog på de mange juletraditioner.

Bildstrecke im Grossformat »
- Julestjernen som julepynt, eller adventsstjernen, som vi kalder den, kommer fra Sverige. Jeg har aldrig nogensinde hørt, at den skulle være israelsk, fortæller Else Marie Kofod fra Dansk Folkemindesamling - Det er rigtigt, at Lucia var en italiensk helgen, men Luciadag er en svensk borgerskabstradition, der kom til Danmark under krigen som påmindelse om, at der var lys forude i en mørk tid. Så både og. - Den er god nok. Det første danske juletræ blev tændt i 1808 på Holsteinborg. Det nåede København i 1811. Den danske politiker Orla Lehmanns far, der var tysk, bragte traditionen til København. Dengang havde man ikke gardiner, og folk troede, der var ildebrand. Men det var altså et juletræ. Den er så åbenlys, at vi ikke har spurgt til den. - Det har jeg aldrig hørt om. Det lyder måske fransk, men det er en dansk opskrift. Det er i begyndelsen af 1800-tallet, at det kommer frem og breder sig så. Risalamanden er en forfinet risengrød med hakkede mandler, og den er fundet på i Danmark. At man får en gave for at finde manden er dog formentlig inspireret fra en fransk skik, hvor den, der fik figuren i kagen, blev 'konge' for en dag. - Det ved jeg ikke noget om. Metroxpress kan oplyse, at den dog sandsynligvis er sand. - Julemanden er inspireret af den katolske helgen Sankt Nikolaus. Der fortælles en historie om ham fra Tyrkiet, men han var en katolsk helgen. Han var bl.a. skytshelgen i Holland. Mange hollændere udvandrede til USA og bragte traditionen dertil. Han kom til Danmark i slutningen af 1800-tallet. - Jesus var formentlig en pacifist på samme måde som Gandhi var det, altså leder af en ikkevoldelig protestbevægelse, dog mere talsmand for en socialetisk revolution end for en politisk revolution. Maria kommer til at fremstå som en muslimsk kvinde fra Vestbredden. Han bruger "Palæstina" (et navn, som romerne fandt på i antikken) i stedet for "Israel". Han bruger også et muslimsk udtryk for tørklæde (jihab; mener han hijab?). Traditionelt er Maria fremstillet med tørklæde eller tildækket på anden vis (jf. også nonners hovedbeklædning), hvilket formentlig har historiske rødder. Men hun kan af gode grunde ikke have været muslim, da Muhammed først dukker op i 600-tallet, skriver lektor ved Institut for Kultur og Samfund på Aarhus Universitet, Ole Davidsen, i et svar til metroxpress.

Skidt eller kanel? Se en ekspert i traditioner gennemgå Nikolaj Steens fakta om julen.

Den danske sanger og skuespiller Nikolaj Steen hitter stort på Facebook, hvor hans rygende opsang til danskere, der kalder julen for en udpræget dansk tradition, deles i et vanvittigt tempo.

For julen er alt andet end dansk, tordner skuespilleren og leverer en række fakta, der underbygger hans påstand om, at den danske jul er et stort importeret miks. Men måske han lige skulle have tjekket op på sine fakta, for de er ikke helt rigtige, fastslår juleeksperten Else Marie Kofod fra Dansk Folkemindesamling.

Så du også det frække menukort i TV2's julekalender?
Så du også det frække menukort i TV2's julekalender?

Hun er enig i, at det er meget få juletraditioner, der kan kaldes decideret danske, men det gør ikke Nikolaj Steens påstande sande. Eksempelvis skriver han, at julestjernen i vinduet er en israelsk jødestjerne. Til det siger hun:

- Julestjernen som julepynt, eller adventsstjernen som vi kalder den, kommer fra Sverige. Jeg har aldrig nogensinde hørt, at den skulle være israelsk.

Men at der er meget få ting, der kan kaldes danske, er hun som sagt enig i.

- Vi har ikke ret mange decideret danske juletraditioner. Vi har pebernødder og æbleskiver, som vi spiser, forklarer hun og fortsætter:

- Der sker det med traditioner, og det gælder alle, at de kommer ind over grænsen, som vi så det med juletræet. Derefter udvikler de sig på en særlig måde, så de tilpasser sig den måde, vi gør tingene på her i Danmark, siger Else Marie Kofod og nævner adventskransen som eksempel.

- Adventskransen med det røde bånd ser også dansk ud, men den kommer fra Tyskland og havde oprindeligt lilla bånd. Men så gav man den rødt bånd i stedet. Som sagt, så tilpasser man traditionerne.

Rafi fra 'Juleønsket': Jeg charmer pigerne
Rafi fra 'Juleønsket': Jeg charmer pigerne

Se hvad hun mener om Nikolaj Steens påstande i galleriet over artiklen - og læs hans virale opdatering, som tusindvis af danskere har delt, herunder:

Kære Gitte Simoni, der sidder i Roskilde- byråd for Dansk Folkeparti og andre traditionsbundende nationalister. Jeg kan...

Posted by Nikolaj Steen on Sunday, December 6, 2015

Metroxpress har mandag eftermiddag forsøgt at få kontakt til Nikolaj Steen, der ikke er vendt tilbage.

Til gengæld skriver han til en anden, der påpeger, at Nikolaj Steen er faktuelt forkert på den.

- Jeg kan godt se at mit opslag kan virke dybt misvisende, Sankt Nicholaus var biskop i det 4. århundrede, i Myra i Lykien i Lilleasien , som jo er i det nuværende Tyrkiet. Håber, du kan leve med de åbenlyse faktuelle fejl og stadig nå frem til, hvad opslaget forsøger at pointere. Nemlig at den danske jul ikke er en pæredansk tradition, skriver Nikolaj Steen på Facebook.


Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Video af landsholdet deler vandene:...
bt.dk
Dansk fodboldstjerne fortæller om da...
bt.dk
Superglad og stolt: Her er Magnussens...
bt.dk
Børneværelse, bleer og VM-drømme:...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx