Af - 16/12-13 19:07

Efter mors brok: Berømt hacker slipper for isolationEfter mors brok: Berømt hacker slipper for isolation

'Det nærmer sig tortur', har superhackers mor sagt til medierne. Nu får han ifølge sin advokat bedre forhold i Køge Arresthus.

storybild

Gottfrid Svartholm Warg, til venstre, sidder varetægtsfængslet i Køge Arresthus, men har i flere uger ikke fået lov at omgås de andre indsatte. Det bliver der nu lavet om på. Her er han fotograferet sammen med Peter Sunde, der har været talsperson for fildelingstjenesten Pirate Bay, som superhackeren Warg var med til at stifte. (Billede: Polfoto/AP Photo/Scanpix Sweden/Bertil Ericson)

Den 29-årige svensker Gottfrid Svartholm Warg, der er under mistanke for at have hacket det danske CPR-register, fik i går bedre forhold i Køge Arresthus, oplyser hans advokat til metroxpress.

Det sker, efter at superhackerens mor har beklaget sig over sønnens forhold i danske fængsler og sagt, at 'det nærmer sig tortur', fordi han ikke har fået lov til at omgås andre indsatte.

Mistænkt cpr-hacker skal udleveres fra Sverige
Mistænkt cpr-hacker skal udleveres fra Sverige

Svenskeren blev udleveret til Danmark den 27. november. Indtil da sad han i svensk fængsel, hvor han ifølge moren havde mere menneskelige forhold.

- Jeg har set ham jævnligt i de 15 måneder, han har været i politiets varetægt, og jeg har ikke set ham sådan her før, fortæller Kristina Svartholm Warg, der frygter, at sønnen vil få en depression.

Depression skader fostre hos gravide
Depression skader fostre hos gravide

Ifølge hans advokat Luise Høj har Gottfrid Svartholm Warg reelt siddet i isolation, siden han blev udleveret fra Sverige til Danmark. Nu får han ret til en times daglig gårdtur med de øvrige indsatte samt to timers ugentligt indendørs samvær med en anden indsat, siger advokaten.

Flere forskningsprojekter viser, at indsatte, der sidder i isolation, har forhøjet risiko for at udvikle psykiske sygdomme som angst og depression.

Kronprinsesse Mary lærer børn om depressioner
Kronprinsesse Mary lærer børn om depressioner

- Der finder rutinepræget brug af isolation sted i danske fængsler, og det er problematisk, for grundig forskning viser, at det kan have omfattende skadevirkninger, siger seniorforsker Peter Scharff Smith fra Institut for Menneskerettigheder.

Hos Retspolitisk Forening deler formand Bjørn Elmquist kritikken. Han har selv som forsvarsadvokat en klient, der har siddet varetægtsfængslet i trekvart år.

Isolationsfængslet i 41 år – død tre dage efter løsladelse
Isolationsfængslet i 41 år – død tre dage efter løsladelse

- Det kan være ganske indgribende og ødelæggende, at man ikke har nogen at snakke med. Man ender med at blive helt sær i hovedet af det, fortæller han.

Brugen af isolationsfængslinger i Danmark er igennem mange år blevet kritiseret af blandt andet FN og er da også blevet nedbragt gevaldigt i det seneste årti.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Vildt klubskifte på vej? Superbomber...
bt.dk
Real Madrid-stjerner i...
bt.dk
Tidligere dobbeltagent fundet hængt i...
bt.dk
DMI advarer om voldsomt vejr - sne på...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx