Af Ritzau - 10/08-16 15:40

Kristian Jensen: Udsat statsbesøg i Tyrkiet handler om sikkerhedKristian Jensen: Udsat statsbesøg i Tyrkiet handler om sikkerhed

Udsættelsen af kongehusets planlagte besøg til Tyrkiet er uden et politisk motiv, forklarer Kristian Jensen.

storybild

Kristian Jensen siger, at udsættelsen af et planlagt statsbesøg i Tyrkiet handler om sikkerhed. (Billede: Free/Pressefoto)

Det er en ren sikkerhedsmæssig overvejelse, der ligger bag udsættelsen af kongehusets og Udenrigsministeriets planlagte statsbesøg til Tyrkiet i oktober.

Det fortæller udenrigsminister Kristian Jensen (V).

- Vi har siden det mislykkede kupforsøg været i en tæt dialog med den tyrkiske ambassade i København og den danske ambassade i Ankara.

- Ud fra en betragtning om, at når der er indført undtagelsestilstand i Tyrkiet på grund af sikkerhedssituation, så er det uholdbart at sende Dronningen afsted på statsbesøg. Derfor bliver statsbesøget udsat til et tidspunkt, hvor situationen er normaliseret, siger udenrigsministeren.

Siden kupforsøget er Tyrkiets præsident Erdogan gået hårdt til sine politiske modstandere. Tusinder er arresteret, dommer er sat fra bestillingen og dødsstraffen vil måske blive genindført.

Det har ledt til stor kritik af Tyrkiet, men er altså ikke årsagen til, at statsbesøget er udsat, oplyser ministeren.

- Der ligger ikke en politisk overvejelse bag udsættelsen. For det er jo ikke sådan, at vi ikke kan besøge lande, vi ikke er enige med om alting.

- Men vi har sagt, at vi er bekymrede over den måde, Tyrkiet har handlet på efter kupforsøget. Vi opfordrer til tilbageholdenhed og inklusion, siger Kristian Jensen.

Politisk vil Kristian Jensen fortsætte med at være i dialog med Tyrkiet, hvor han vil fremlægge Danmarks holdning til den førte politik.

- Jeg skal have møde med den tyrkiske økonomiminister, der kommer til Danmark i morgen, og jeg påregner selv at tage til Ankara senere på året.

- Her vil vi diskutere alle de ting, Danmark og Tyrkiet samarbejder om, men selvfølgelig også snakke om de ting, hvor vi er bekymrede for udviklingen, siger udenrigsministeren.

Kongehuset og udenrigsministeren skulle have besøgt Tyrkiet den 17.-19. oktober.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx