Af Ritzau - 28/11-16 16:42; Opdateret: 28/11-16 17:34

Thyra Frank: Ældre skal kunne bevare deres forskellighederThyra Frank: Ældre skal kunne bevare deres forskelligheder

Den nye ældreminister vil give ældre mulighed for at leve det liv, de levede, før de kom på plejehjem.

storybild

Sophie Løhde (V), Thyra Frank (LA) og Ellen Trane Nørby (V), da der mandag var ministerskifte i Sundheds- og Ældreministeriet. Thyra Frank bliver ny ældreminister, og Ellen Trane Nørby bliver ny sundhedsminister. (Billede: Scanpix/Ida Marie Odgaard)

Udnævnelsen af Thyra Frank (LA) til ældreminister var ikke alene en overraskelse for diverse politiske kommentatorer og iagttagere.

Det var også en stor overraskelse for den tidligere plejehjemsforstander selv, fortæller hun under ministeroverdragelsen.

- Det er uvirkeligt for mig, at jeg i dag står her som ældreminister, siger Thyra Frank i sin tale i Sundheds- og Ældreministeriet, hvor hun får overdraget ældrestafetten fra Sophie Løhde (V).

- Jeg har aldrig drømt om eller forestillet mig, at jeg en dag skulle blive ældreminister.

Den 64-årige politiker, der sad i Folketinget for Liberal Alliance fra 2011 til 2015, har arbejdet på plejehjem i over 40 år af sit liv.

- Ældreområdet fylder mine tanker, mit hjerte og liv, og sådan har det været siden februar 1975, siden jeg fik min første ansættelse som køkkenmedarbejder på et plejehjem, siger hun.

I forhold til netop landets plejehjem vil hun gøre sit til, at der kommer en bred vifte af forskellige tilbud til ældre, så de får hjælp til at fortsætte det liv, de levede, inden de flyttede på plejehjem.

- Det skal være sådan, at man kan slå op i et katalog og sige, her er der et plejehjem med en speciel religiøs tilgang, her bliver der serveret baileys, og her er der høns i baghaven, siger Thyra Frank.

Med den udtalelse følger hun regeringsgrundlaget, hvor der i kapitlet "Et sundt liv og en værdig alderdom" står, at ældre skal have flere valgmuligheder i ældreplejen.

Regeringen vil derfor sætte gang i et arbejde med at finde frem til, om der for eksempel er noget retligt til hinder for, at de ældre kan vælge selv.

Den 64-årige nyudnævnte minister erkender, at hun er helt grøn, hvad angår lovarbejde og ministererfaring.

- Men jeg ved, at der er mange kloge folk i ministeriet, der er klar til at støtte mig. På forhånd tak for det, siger hun og høster klapsalver fra ministeriets ansatte.

Den nye ældreminister runder sin tale af med et udtryk, hun har gentaget mange gange i sit lange arbejdsliv med ældre:

- Vi fødes som originaler, og vi skal ikke dø som kopier.

Den anden del af Sundheds- og Ældreministeriet overtager Ellen Trane Nørby (V), der bliver sundhedsminister.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Paradise-deltager: Jeg er til vild sex
bt.dk
Ulykke med selvkørende Uber-bil var...
bt.dk
Par krævede erstatning for...
bt.dk
'Jørgen de Mylius ville gerne ha’ mit...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx