Af Lars Dinesen - 23/09-14 21:34; Opdateret: 23/09-14 21:46

Hver femte pakke svinekød indeholder MRSA-bakterierHver femte pakke svinekød indeholder MRSA-bakterier

En ny undersøgelse viser, at 21 procent af supermarkedernes emballerede svinekød indeholder MRSA-bakterier.

storybild

(Billede: Polfoto/FALS SIMON)

Mere end hver femte pakke dansk svinekød i supermarkedernes kølediske indeholder den multiresistente svine-MRSA-bakterie.

Det afslører en ny undersøgelse, som TV SYD har fået foretaget hos Fødevarestyrelsen og DTU Fødevareinstituttet.

Undersøgelsen viser, at 21 procent af alle pakkerne med for eksempel koteletter, skinketerninger eller flæskestege er inficeret med bakterien.

Ifølge TV SYD havde flere eksperter både forudset og frygtet resultatet.

MRSA rammer spædbørn: Smittes af forældre
MRSA rammer spædbørn: Smittes af forældre

Henrik Westh, der leder MRSA Videncenter på Hvidovre Hospital tror, det vil betyde flere sygdomstilfælde:

- Jeg er sikker på, at den meget højere forekomst af svine-MRSA i svinekød nu er en medvirkende årsag til, at vi ser meget mere svine-MRSA i den almindelige befolkning, der ikke har kontakt til svinebesætninger.

2 værnepligtige smittet med kendt svinesygdom
2 værnepligtige smittet med kendt svinesygdom

Undersøgelsen blev lavet ved, at TV SYD købte 100 pakker svinekødsudskæringer i 16 forskellige supermarkedskæder over 32 byer i Syd- og Sønderjylland. TV SYD købte to emballerede udskæringer fra hvert supermarked og flest prøver fra de største supermarkedskæder.

På den måde afspejlede antallet af indsamlede prøver fra den enkelte kæde kædens markedsandel.

Hel landsby frygter farlig bakterie
Hel landsby frygter farlig bakterie

Efterfølgende fik TV SYD prøverne analyseret af Fødevarestyrelsen og DTU Fødevareinstituttet.

Yvonne Agersø, der er seniorforsker på DTU Fødevareinstituttet, har haft ansvaret for analysearbejdet. Hun er ikke overrasket over, at bakterien nu er så udbredt i svinekød i supermarkederne:

- Vi har jo set en klar stigning i antallet af svin med svine-MRSA, og det afspejler sig naturligt i, at der også er mere svine-MRSA i svinekødet.

Myndigheder: Multiresistent svinebakterie i udbrud på plejehjem
Myndigheder: Multiresistent svinebakterie i udbrud på plejehjem

Fra 2009 til 2011 undersøgte Fødevarestyrelsen og DTU Fødevareinstituttet sammen, hvor stor en del af det danske svinekød i kølediskene, der indeholdt svine-MRSA, skriver TV SYD.

Svensk politiker vil forbyde dansk svinekød
Svensk politiker vil forbyde dansk svinekød

Undersøgelserne viste, at omfanget af svinekød med svine-MRSA-smitte blev fordoblet på de tre år fra små fem procent i 2009 og til 10 procent i 2011.

Førende bakterieeksperter raser over Seruminstituttet
Førende bakterieeksperter raser over Seruminstituttet

- Man skal bare tænke sig om og være omhyggelig med køkkenhygiejnen, så der er absolut ingen grund til at holde op med at spise svinekød, siger Henrik Westh til TV SYD.

LÆS OGSÅ: Endnu en dansker død af farlig svinebakterie

LÆS OGSÅ: Overlæge i vidneskranken: De første danskere er døde af resistent svine-bakterie

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Wozniackis forlovede afslører: Det...
bt.dk
Mor rystet over børnehave: Tanken om,...
bt.dk
Brøndby-boss kommer med overraskende...
bt.dk
Modeekspert sætter ord på prins...
bt.dk
Hitter på mx

Annonce



Hitter på mx