Af - 18/05-15 11:22

Ernæringskespert: - Danskerne har et forskruet forhold til sund madErnæringskespert: - Danskerne har et forskruet forhold til sund mad

En ny undersøgelse viser, at flere danskere opfatter deres spisevaner som sunde sammenlignet med for ni år siden.

storybild

- Vi danskere spiser mere fed ost, mindre rugbrød, færre kartofler og så spiser vi meget kød end tidligere. Det er altså ikke sundt, lyder det fra ernæringsekspert. (Billede: Polfoto/Arkivfoto)

Palæo, Low Carb High Fat og 5:2-kur er blevet en faste begreber i danskernes ordforråd. Men er vi overhovedet så sunde, som vi går og tror?

En spritny måling fra YouGov viser, at flere danskere opfatter deres spisevaner som sunde i forhold til for ni år siden.

I 2006 svarede 45 procent, at de for det meste eller udelukkende spiste og drak sundt. I dag er det tal steget til 55 procent. Altså en stigning på 10 procentpoint.
Samtidig buldrer fedmeepidemien derudaf i hele den vestlige del af verden - og danskerne er federe end nogensinde før, viser de seneste tal fra Sundhedsstyrelsen.

Ud med proteindrikken: Derfor drikker  bodybuildere brystmælk
Ud med proteindrikken: Derfor drikker bodybuildere brystmælk

Uoverensstemmelsen skyldes ifølge Preben Vestergaard Hansen, kandidat i human ernæring, at danskerne har et forkvaklet forhold til sund mad og sundhed i det hele taget.

- Folk skaber billeder af sig selv, som er vrangforestillinger. I vores moderne samfund er sundhed blevet en religion for folk. De dyrker sundhed som aldrig før og bruger det som en del af deres identitet. Mange tror, at de er skide sunde, selvom de i virkeligheden er ret usunde - simpelthen fordi, at de har et forskruet forhold til, hvad der er sundt, siger ernæringseksperten.

Lige nu ses der både positive og negative tendenser i danskernes kostvaner.

- Vi spiser mere fisk og grønt - og får mindre sukker, det er jo positivt. Men samtidigt spiser vi langt federe mad end tidligere. Vi har hang til mere fed ost, mindre rugbrød, færre kartofler og så spiser vi rigtig rigtig meget kød. Derfor får vi meget mættet fedt i kosten, og det er altså rigtig skidt, siger Preben Vestergaard Hansen.

Grunden til at flere danskere altså opfatter deres spisevaner som sunde, kan altså ligge i, at vi spiser mere grønt, men det er ikke nok.

- Danskerne tror, de spiser sundere end de egentlig gør. Bare fordi du spiser en tomat mere, bliver du jo ikke nødvendigvis sundere, lyder det fra ernæringseksperten.

Fremskridt: Snart kan din tandbørste opdage kræft
Fremskridt: Snart kan din tandbørste opdage kræft

Hun spiser for fire personer: Derfor tager hun aldrig på
Hun spiser for fire personer: Derfor tager hun aldrig på

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Par krævede erstatning for...
bt.dk
Morten måtte droppe studiet for at...
bt.dk
Dansk succesdesigner stod bag noget...
bt.dk
Gus Hansen stævnede Rasmus Nøhr for...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx