12/03-14 23:24; Opdateret: 13/03-14 08:15

Minister vil sælge eller lukke statslig vaccinefabrikMinister vil sælge eller lukke statslig vaccinefabrik

Omkring 400 medarbejdere på den statslige vaccinefabrik ved Statens Serum Institut går en uvis fremtid i møde.

storybild

Omkring 400 medarbejdere på den statslige vaccinefabrik ved Statens Serum Institut går en uvis fremtid i møde. (Billede: Polfoto)

Sundhedsminister Nick Hækkerup (S) vil nemlig enten sælge eller lukke den underskudsgivende del af Seruminstituttet, der gennem årtier har produceret vacciner til det danske børnevaccinationsprogram.

Det skriver Politiken torsdag.

Økonomien er elendig, og vaccinerne kan købes billigere på det private marked. Derfor vil ministeren gå til regeringens økonomiudvalg med et forslag om at sælge eller lukke den del af Seruminstituttet.

Anbefaler vaccine OG får penge fra producent
Anbefaler vaccine OG får penge fra producent

- Vi har selv produceret vacciner. En statslig vaccineproduktion, som på et tidspunkt har været en god idé, men som over de seneste år har udviklet sig til et økonomisk problem, i den forstand at der er et regnskabsmæssigt underskud på nogle og 60 mio. kr. og et tab på omkring 44 mio. kr., siger Nick Hækkerup til Politiken.

Sylter du også ferie-vaccinen? Pas på ...
Sylter du også ferie-vaccinen? Pas på ...

Han understreger, at den del af Seruminstituttets funktion, der handler om overvågning og rådgivning om smitsomme sygdomme ikke vil blive berørt. Det er kun vaccineproduktionen, der beskæftiger omtrent 400 af de sammenlagt 1.200 medarbejdere på Seruminstituttet.

Frygt ikke  bivirkninger ved HPV-vaccinen
Frygt ikke bivirkninger ved HPV-vaccinen

Nick Hækkerup peger på, at regeringen vil gå langt for at sikre de berørte medarbejdere, men nævner samtidig, at det i en stribe nabolande for længst er besluttet at gå bort fra lignende statslig vaccineproduktion.

Vaccine mod frygtet tropesygdom på vej
Vaccine mod frygtet tropesygdom på vej

Analyser har vist, at Seruminstituttets priser på egenproducerede vacciner til børnevaccinationsprogrammet er mere end dobbelt så høje som tilsvarende vacciner i Sverige og Norge, som køber via udbud.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx