28/02-14 23:15

Mange flere end ventet: Så mange østarbejdere er i DanmarkMange flere end ventet: Så mange østarbejdere er i Danmark

Tilstrømningen af østarbejdere til Danmark har været omkring tre gange større end forventet for 10 år siden.

storybild

Arkivfoto (Billede: Polfoto)

De danske prognoser var enige. Der ville komme polakker, baltere og andre østeuropæere til Danmark for at arbejde, da landene bag det tidligere jerntæppe kom med i EU i maj 2004 - men i "begrænset" antal.

De 10 år gamle prognoser tog fejl. Tilstrømningen af østarbejdere har været omkring tre gange større end forventet. Det skriver Politiken lørdag.

Stiv polak skal holde jul og nytår bag tremmer
Stiv polak skal holde jul og nytår bag tremmer

I 2004 indgik et bredt flertal i Folketinget en østaftale på baggrund af en prognose, der lød på, at der ville komme 39.000 østarbejdere til Danmark frem til 2030. I Finansministeriets rapport lød vurderingen på 50.000.

De nyeste tal fra 2013 viser, at 81.729 østeuropæere allerede nu arbejder i Danmark. På to år er der kommet 27 procent flere, viser nye tal fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering.

Nordsjællandsk forbrydersyndikat sendt bag tremmer
Nordsjællandsk forbrydersyndikat sendt bag tremmer

Søren Kaj Andersen, centerleder på forskningscentret Faos ved Københavns Universitet, mener, at fejlvurderingerne skyldes, at efterspørgslen kom til at drive udviklingen - ikke udbuddet.

- Der var byggeboom på et overophedet boligmarked. Derfor hentede arbejdsgiverne i høj grad folk udefra. Traditionelt vil arbejdsgivere helst have danske medarbejdere. Der er for eksempel en sprogbarriere i forhold til polakker.

- Hvis vi havde haft en mere almindelig udvikling, ville langt de fleste arbejdsgivere nok helst have haft danskere, siger centerlederen til Politiken.

Politiker: Stik mig en billig polak
Politiker: Stik mig en billig polak

Centralt i debatten for 10 år siden stod en rapport fra Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS) med titlen "Østudvidelsen og arbejdskraften - myter og realiteter".

Her lød vurderingen, at der ville komme cirka 2000 østarbejdere om året til Danmark.

Men i virkeligheden kom der i gennemsnit 6000 nye østarbejdere om året, fremgår det af bogen "Kamppladser", som udkommer i næste uge.

Hvis indvandringen fra Rumænien og Bulgarien, som kom med i EU i 2007, lægges til, er der kommet 8000 østarbejdere årligt.

/ritzau/


Andre læser lige nu

Andre historier

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Fik på puklen af sine tidligere fans:...
bt.dk
Prins Henriks nære ven fortæller:...
bt.dk
Er du anspændt og stresset? Giv dig...
bt.dk
Politiet: Mand fundet død i havn er...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx