Af - 12/10-14 11:10

Ryg bare videre: Politikere vil ikke stramme rygelovenRyg bare videre: Politikere vil ikke stramme rygeloven

Skal det være forbudt for alle født i år 2000 eller senere at ryge? Ja, siger forsker. Nej, lyder det fra flere politikere.

storybild

(Billede: Polfoto)

I går foreslog Knud Juel, der er professor ved Statens Institut for Folkesundhed, at forbyde rygning for alle født i år 2000 og senere.

- Ingen født efter år 2000 skal have lov til at ryge. Det skal være totalt forbudt. Også når de i 2018 bliver 18 år. Derefter skal aldersgrænsen for, hvem der ikke må ryge, hæves, så ingen under 25 år må ryge i 2025. Det er en gratis lov – det vil intet koste samfundet, men spare en masse i sygdom, lidelse og alt for tidlig død, fortalte han til Politiken.

Nyt forslag: Forbyd cigaretter for alle født efter år 2000
Nyt forslag: Forbyd cigaretter for alle født efter år 2000

Men kommende og nuværende rygere kan tilsyneladende tage det helt roligt.

Hverken sundhedsordførerne fra Socialdemokraterne eller Liberal Alliance vil arbejde for, at forslaget bliver til virkeligheden.

Simon Emil Ammitzbøll, der er sundhedsordfører for Liberal Alliance, kalder det for en "totalitær tanke".

- Det er dét, der sker, når man beskæftiger sig med et emne i lang tid. Jeg tror, at professoren (Knud Juel, red.) skal tage sig en tur ud i det omgivende samfund en dag. Voksne mennesker må selv bestemme over deres liv, lyder det fra en ophidset Ammitzbøll til metroxpress.

Kræftens Bekæmpelse og Kommunerens Landsforening mener, at hvis alle holdt op med at ryge, ville det kunne spare 5.000 menneskeliv om året. Gør det det ikke værd at overveje?

- Pointen er jo, at det er dig selv, der skal vælge, om det er en risiko, du vil løbe – ikke noget staten skal bestemme for dig, mener han.

- Dét, der gør livet værd at leve, er jo også at gøre noget dumt og farligt af og til, tilføjer Ammitzbøll, der selv kun ryger "efter indtagelse af alkohol".

Ny forskning: Ryger-gen gør folk til storrygere
Ny forskning: Ryger-gen gør folk til storrygere

Heller ikke Flemming Møller Mortensen, der er sundhedsordfører for Socialdemokraterne, synes, der er behov for en yderligere stramning af rygeloven.

- Vi har ikke nogen planer om at lave yderligere regulering af rygeloven. Vi regulerede det for nogle år siden, hvor vi blandt andet forbød unge under 18 år at købe cigaretter og gjorde det ulovligt at ryge i skolegårde, og vi venter stadig på at se effekterne af den stramning, fortæller Møller Mortensen.

Han understreger, at det er vigtigt at lave den slags forbud med et bredt flertal i Folketinget, og han regner han ikke med ville blive aktuelt.

LÆS OGSÅ: Forbud mod smøger på perronen: Det kan rygerne blæse på

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Mand død efter redningsaktion i Nordsøen
bt.dk
Landsholdslegende om Laudrups...
bt.dk
Pippa Middleton stjal billedet til...
bt.dk
Laudrup om afdød Brøndby-borgmester:...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx