Af - 28/04-14 09:40; Opdateret: 29/04-14 08:46

13-årige kan ikke være i fred for sex på Facebook13-årige kan ikke være i fred for sex på Facebook

Det er ikke altid frivilligt, når man som ung teenager ser seksuelle billeder og videoer på sociale medier, det fortæller 13-årige i undersøgelse af Børnerådet.

storybild

(Billede: Polfoto)

Hormonerne raser og interessen for sex vokser. Mindst halvdelen af en gruppe 13-årige fra en undersøgelse foretaget af Børnerådet har set billeder af seksuelt indhold på nettet. Men nogle støder ufrivilligt på de frække ting, når de bruger Facebook. Det fortæller flere børn, som er blevet interviewet som led i undersøgelsen.

Derfor skal forældre på Snapchat
Derfor skal forældre på Snapchat

En dreng fortæller blandt andet:

- Jeg synes, det er sådan lidt...at man ikke kan få lov at være i fred inde på Facebook. Altså for sådan noget sexrelateret noget. Hvis der endelig er noget, man vil se, så kan man gå på internettet. Det burde jo bare være et medie, hvor man mødes og snakker sammen. Specielt når der er nogle, der får deres profiler som 9-10-årige.

Det skal dog tilføjes, at Facebook har en aldersgrænse på 13 år.

Kosmetisk bølge: Unge ned til 14 år søger råd om kønsdele-operationer
Kosmetisk bølge: Unge ned til 14 år søger råd om kønsdele-operationer

En pige fortæller om pinlige billeder, som man kan støde på.

- Jamen, der er nogle, som næsten er helt nøgne. Og så er der faktisk også begyndt at være nøgne mennesker på Facebook lige nu, lyder det i et af undersøgelsens interview, hvor de 13-årige også beskriver indhold, som de beskriver som sex-videoer.

Børnenes udsagn overrasker på ingen måde Marianne Lomholt, leder af den nationale afdeling i foreningen Sex og Samfund, der arbejder for seksuel trivsel.

- Der er grænseoverskridende adfærd og pornografiske, seksualiserende ting inde på de sociale medier, siger hun.

- De skal selvfølgelig klædes på i seksualundervisning, hvor det er uhyre vigtigt, at man tager disse emner op.

- De unge skal lære at navigere i, at der er seksualiserede billeder og personer, der frivilligt eller ufrivilligt vil opsøge dem på de sociale medier.

13-årige piger er ekstremt vægtfokuserede
13-årige piger er ekstremt vægtfokuserede

Forældre har en vigtig rolle.

- Man skal som forælder være bekymret, hvis ikke man tager dette emne alvorligt. Man skal tage ansvar og opdrage sit barn på dette område, såvel som andre områder. Det er vigtigt, at man som forælder tager opgaven til sig og ikke bliver vred på barnet, hvis det har været inde på upassende sider. Men møder barnet med tillid, siger Marianne Lomholt.

- Børn har masser af frirum i deres virkelige liv. Men ligeså snart de er inde på de sociale medier og nettet, så er det både frivilligt og ufrivilligt, at der florerer de her ting. Det kan de ikke være i fred fra, og det skal de lære at begå sig i og vælge fra. Så kan de så vælge det til, når de føler sig klar til det, siger Marianne Lomholt.

Læs mere om Børnerådets undersøgelse her.

De sociale medier er i krig - og du vinder på det
De sociale medier er i krig - og du vinder på det

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Peter Madsens forsvarer: Det foregik...
bt.dk
Kim blev ulovligt undersøgt af en...
bt.dk
Åh nej! Nyt snevejr på vej mod Danmark
bt.dk
Sexpiger, afpresning og misbrug af 50...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx