Af Ritzau - 13/07-16 15:08

Sundhedsplejerske: Isolerede børn er passive og bangeSundhedsplejerske: Isolerede børn er passive og bange

Børn under fem, der bliver holdt hjemme, opfører sig ikke alderssvarende, hvis de ikke stimuleres rigtigt.

storybild

Sundhedsplejerske i København oplever ofte, at børn fra fattige indvandrerfamilier bliver placeret i skråstole foran fjernsynet, og som følge heraf ikke får rørt sig nok. (Billede: Scanpix/Simon Bohr)

Hvis et barn stikker i gråd og bliver skrækslagent, når sundhedsplejersken Lene Marie Kjær kommer på besøg i et hjem, begynder advarselslamperne at blinke.

Det er nemlig et tegn på, at barnet er socialt understimuleret, hvilket der ifølge sundhedsplejersken er stor fare for, hvis det kommer fra et ikkevestligt, fattigt hjem og ikke kommer i daginstitution.

- Vi ved, at alle børn er nysgerrige. Man må gerne være genert og holde sig til mor, men man skal være nysgerrig og interesseret, når der kommer en fremmed ind i rummet, siger Lene Marie Kjær og fortsætter:

- Børn, der er socialt understimulerede, bliver skrækslagne og begynder at græde, når jeg kommer ind hjemmet.

Hun arbejder med socialt udsatte indvandrerfamilier i København. En analyse lavet af Københavns Kommunes velfærdsanalyseenhed viser, at omkring 730 børn fra denne slags familier ikke kommer i daginstitution.

Det vil kommunen lave om på - ved i yderste instans at tvinge dem ud af hjemmene.

- Familien kommer ikke så meget ud og er lidt isoleret. De har ikke på samme måde en tradition for at tale med deres børn. Vi ser mange børn, som bliver sat i en skråstol foran fjernsynet. På den måde får de ikke brugt deres krop, siger Lene Marie Kjær.

Det betyder social og motorisk understimulerede børn, som er langt bagefter jævnaldrende institutionsbørn, når de starter i skolen som seksårige.

Derfor er der mange fordele ved at lade børn fra disse familier komme i institution, siger Lene Marie Kjær.

- På den måde kommer de ind i en struktureret hverdag med faste spise- og sengetider, og bliver involveret i pædagogiske aktiviteter, siger hun.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx