Af - 13/03-15 08:15

Forsker slår alarm: De mørke pomfritterkan give dig kræftForsker slår alarm: De mørke pomfritterkan give dig kræft

Eksperter advarer: Spis aldrig de mørke pommes frites eller stegte kartofler, for de er fulde af et giftigt stof, som vi danskere ifølge EU og WHO allerede får alt for meget af.

Bildstrecke im Grossformat »

Jo mørkere og sprødere dine pommes frites er, jo større er risikoen for, at de giver dig kræft allerede om 10-20 år.

Så klart advarer seniorforsker ved DTU, Kit Granby nu især danske børn og unge mod det kræftfremkaldende kemikalie, akrylamid, som vokser eksplosivt i pommes frites og kartofler, hvis de tilberedes ved mere end 175 grader eller i så lang tid, at de bliver mørkegyldne - eller endnu værre bliver brune .

- Folk tror ikke på, at de er farlige. Især de unge, som ovenikøbet spiser flest, har svært ved at forholde sig til at 5 ud af 10.000, der spiser pommes frites får kræft inden 10-20 år.

Kvinde fik hash, da hun bestilte pommes frites
Kvinde fik hash, da hun bestilte pommes frites

Af en rapport fra DTU om akrylamid fremgår, at danskerne i gennemsnit indtager 10 gange for meget akrylamid i forhold til de mængder, som EU og WHO foreskriver som de højeste. Cirka halvdelen kommer fra pommes frites og andre stegte kartoffelprodukter. DTU har derfor - støttet af både de tyske, franske og svenske fødevaremyndigheder - bedt EU's fødevaremyndighed, EFSA, undersøge, hvordan mængden kan komme ned.

- EFSA's afgørelse kommer snart. Og vi bliver nødt til at lære især børn og unge at smide de mørke pommes frites ud og i stedet sætte pris på de lyse gule, for de skal forstå og tro på, at de ellers risikerer at blive syge af blot en lille bakke om dagen, opfordrer Kit Granby.

Et af de steder hvor man har taget advarslerne meget alvorligt overfor akrylamiden, som også kan skade nerver, arveanlæg og formeringsevne, er hos pomfrittes kongen, McDonald:

- Alle vore pomfritter steges ved 168 grader, og der er præcise regler for, hvor længe de må stege, så vi er helt sikre på de netop ikke bliver fulde af den farlige akrylamid og at vi ikke overskrider Fødevarestyrelsens regler, forklarer burgerkædens pressechef, Pia Tobberup.

Stol ikke altid blindt på supermarkedernes frosne pommes frites
Stol ikke altid blindt på supermarkedernes frosne pommes frites

Vil du lave pomfritterne selv? Så er her en guide, hvor det understreges, at pomfritterne skal tilberedes til de har en gylden gul farve.


Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Carøe til 'Gamle' Hansens bisættelse:...
bt.dk
Vegetarer kan mangle kritisk vitamin:...
bt.dk
'Gør Facebook dig i dårligt humør?...
bt.dk
To unge fra bandemiljøet får 13 års...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx