Af - 01/03-14 16:02; Opdateret: 01/03-14 16:16

Kommentator: Dyhr har en fair chanceKommentator: Dyhr har en fair chance

SF-formand Pia Olsen Dyhr leverede en gedigen tale til hjemmepublikummet og har en fair chance for at bringe SF tilbage i dansk politik, vurderer ekspert.

storybild

Dyhr kom godt ud over rampen, da hun i dag holdt sin åbningstale på SF's ekstraordinære landsmøde i Kolding. Det vurderer politisk kommentator på Berlingske Thomas Larsen. (Billede: polfoto/arkiv)

Partiformand Pia Olsen Dyhr (SF) leverede i dag en stærk åbningstrale på SF's ekstraordinære landsmøde efter det dramatiske exit fra regeringen. Det var en tale, som tegner billedet af et SF, som gør op med store dele af den førte politik som regeringsparti og et SF, som fremover vil være mere tro mod sine idealer frem for magten.

Sådan lyder analysen fra politisk kommentator på Berlingske Thomas Larsen.

Ny formand: Ja gu' fanden var SF besværlige i regering
Ny formand: Ja gu' fanden var SF besværlige i regering

- Dyhr kom godt ud over rampen. Hun virkede en anelse nervøs, men det gav hende også en nerve, som man ikke så hendes forgænger, siger Thomas Larsen:

- Når det er sagt, står SF fortsat med en monumental krise. Olsen Dyhr har en god mulighed for at profilere SF i partierts mere frie rolle og i det rum, der er mellem et højredrejet socialdemokrati og Enhedslisten til venstre. Men hvis det skal lykkes at udnytte dette spillerum, kræver det, at den interne splid ophører nu, siger han med henvisning til, at der stadig er kurer på den røde tråd mellem partiers traditionalisterne på partiets venstrefløj og Dyhr-fløjen, som vil søge indflydelse og gå efter regeringsdeltagelse igen.

SF-bagland skælder ud på Dong-ballademagere
SF-bagland skælder ud på Dong-ballademagere

Dyhrs tale – hvor hun blandt andet gjorde op med SF's tidligere forsvar for selskabsskattelettelser, dagpengereformen og regeringsindgrebet mod lærerne – var ifølge Thomas Larsen ikke henvendt til de tidligere regeringspartnere i S og R, men til hjemmepublikummet i salen og ude i landet.

- Hun bliver med en vis rette anklage for at hykle af sine gamle regeringspartnere, når hun siger, at SF ikke vil forsvare 'nødvendighedens politik'. For det gjorde hun og SF i de to og et halvt år, partiet sad i regering. Og hvis ikke Dong-sagen havde tvunget Vilhelmsen til at forlade regeringen, ville Dyhr stadig være minister og have forsvaret regeringens politik, siger Thomas Larsen.

SF'ere vil i regering igen
SF'ere vil i regering igen

Han tilføjer imidlertid, at det ikke har den store betydning, at Dyhr er kommet på kant med sine gamle regeringspartnere i S og R. Måske endda tværtimod:

- For der var stor opbakning til hendes opgør med regeringen nede i salen, og det vil der givetvis også være ude blandt de potentielle SF-vælgere.

SF vil halvere genoptjening på dagpenge
SF vil halvere genoptjening på dagpenge

Dyhr vil følge Thomas Larsen have en fair chancer for at få sin linje igennem i folketingsgruppen efter næste valg. Ikke mindst fordi det langt fra er sikkert, at interne kritikere som Trine Pertou Mach og Karsten Hønge opnår valg.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx