Af MORTEN SVAN - 05/03-17 09:36

Derfor gør de det: Denne landsdel gør grin med egen dialektDerfor gør de det: Denne landsdel gør grin med egen dialekt

Unge vestjyder taler kun med vestjysk dialekt, hvis de vil understrege, at noget er latterligt eller kikset. Det forholder sig dog lige omvendt med københavnsk. Det er nemlig cool.

storybild

Det er konklusionerne i en ny ph.d.-afhandling, som sprogforskeren Signe Wedel Schøning har lavet på Københavns Universitet.

I forbindelse med afhandlingen har hun talt med universitetets nyhedsside.

Hun har fulgt 66 13- til 15-årige fra en vestjysk by igennem et halvt år, og herigennem fundet frem til konklusionen.

Forskellen i de unges holdning til dialekterne afspejler sig også i de unges holdning til hjemstavnen. Det viser sig nemlig, at 22 af de 24, Signe Wedel Schøning dybdeinterviewede, ville flytte til en større by. For storbyer som København er cool, mens landområderne er mere tilbagestående.

Signe Wedel Schøning gav en række af de unge en optager med hjem, så de kunne optage sig selv i deres samtaler med familie og venner. På den måde kunne hun få et helt unikt indblik i, hvordan de unge talte.

Det viste sig, at ingen af de unge talte med dialekt hele tiden. Det var noget, de kunne slå til og fra for at betone deres mening om en given sag, og her blev den vestjyske dialekt brugt til at lave stereotyper om lav social status, mens den københavnske dialekt blev brugt, når der skulle laves stereotyper om høj social status.

»De har selvfølgelig lokale jyske træk i deres sprog, men ingen traditionelle vestjyske. De bruger faktisk oftere københavnske træk, og ofte ret nye af slagsen, så der er ingen tvivl om, at københavnsk står meget stærkt blandt de unge i Vestjylland.

Dog skal en ung vestjyde alligevel være varsom med at tale for københavnsk, hvis det ikke er med ironisk distance, for det kan give bagslag blandt kammeraterne, hvis man lyder alt for københavnsk,« siger Signe Wedel Schøning til Københavns Universitet om resultaterne i sin afhandling.

Tyskland og Tunesien laver migrantaftale efter markedsangreb
Tyskland og Tunesien laver migrantaftale efter markedsangreb

Røde Kors-chef fra Aleppos ruiner: Ødelæggelser er hjerteskærende
Røde Kors-chef fra Aleppos ruiner: Ødelæggelser er hjerteskærende

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Frank og Jans far fik genial idé for...
bt.dk
'I folkeskolen blev vores små sedler...
bt.dk
Uhyggelige billeder: Cavendish flyver...
bt.dk
Denne sportsgren beskytter kroppen...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx