Af Trina Nielsen,Julie Bülow - 13/03-18 11:38; Opdateret: 14/03-18 09:14

Ekspert: Pengehjælp fra mor og far kan blive en sovepudeEkspert: Pengehjælp fra mor og far kan blive en sovepude

Mange unge får økonomisk støtte fra deres forældre - og det kan være farligt i længden, mener ekspert

storybild

Præcisering: Tidligere i denne artikel har der stået, at forældrene til Søren Bagge har købt en bil til ham. Den er blot blevet stillet til rådighed for ham til kørsel (red.)

48.500 unge mellem 18 og 30 er registreret i skyldnerregistret RKI - og tilsammen skylder de 1,3 milliarder, viser en ny rapport som interesseorganisationen Finans Danmark og Forbrugerrådet Tænk har lavet.

Og når podernes penge ikke slår til, så får en ud af tre hjælp fra de gamle, viser rapporten. Og det kan være en fornuftig hjælp til at komme på fode, når man måske lige er flyttet hjemmefra eller skal have kronerne til at række til studiebøger. Men det kan også blive farligt, og skabe et usundt forhold til penge.

Det forklarer projektchef hos Forbrugerrådet Tænk Frederik Giese:

«Det har en stor betydning, om unge har et netværk, som de kan tale med om økonomi og få en håndsrækning af, når det er svært. Men det er vigtigt, at man ikke få ren urealistisk forventning til sin levestandard. Mor og fars hjælp må ikke blive en sovepude.«

»Det er vigtigt at skab en sund indstilling til sin privatøkonomi. Sådan bliver det nemmere at opretholde en økonomisk balance på sigt,« siger han.

»Unge skal have et overblik over økonomien, det er det allervigtigste. Gør faste udgiver automatiske, hav en buffer til uforudsete udgifter, og vid, hvor meget der til at forbruge, herunder mad.«

Ifølge ham er det allervigtigste, at de unge har et overblik over økonomien. Det kan de få ved at gøre faste udgifter automatiske, have en buffer til uforudsete udgifter og lave et budget for hvad der for eksempel skal være af madforbrug.

I en anden rapport, som Frederik Giese tidligere har arbejdet på, tyder det også på, at de unge, der bliver fristet af impulsive køb også har lettere ved at optage gæld til forbrug. Og så er det oftest til socialt betinget overforbrug, der for eksempel går til at leve over evne, når man er ude og spise med vennerne.

Forbrugerøkonom i Nordea Ann Lehmann-Erichsen er dog ikke helt skræmt over tendensen.

»Når man skal låne penge af mor og far, så følger der en alvorlig snak med om, hvorfor pengene ikke slår til. Og det tror jeg der er en god læring i. Men snakken skal med, det nytter ikke at mor og far blindt poster penge ud. Det tror jeg heller ikke er tilfældet for ret mange,« siger hun.

Søren Bagge, privatfoto

»For mig er det bare en luksus«

21-årige Søren Bagge går i gymnasiet, bor for sig selv i en lejlighed på Østerbro - og så betaler hans forældre stort set alle hans faste udgifter - og de har stillet en bil til rådighed til ham.

Han er blevet enig med sine forældre om, at de hjælper ham økonomisk, hvis han til gengæld lægger en stor indsats i at færdiggøre gymnasiet, som han efterhånden har været fem år om.

»I stedet for, at jeg skal ligge og bokse rundt med et arbejde ved siden af, så giver det mig mulighed for at fokusere 100 procent på studiet,« siger han.

Søren får 6.000 kroner om måneden i SU, og huslejen ligger på 4.000 kroner - så i princippet har han råd til selv at betale regningen.

»Selvfølgelig ville jeg da have mulighed for selv at betale min husleje. Men det sætter jo en begrænsning, der hedder rugbrød og dåsemakrel morgen, middag og aften,« siger han.

De eneste udgifter, Sørens forældre ikke betaler, er hans forsikringer. Det betyder, han har 5.000 kroner til sig selv hver måned, som blandt andet går til byture og café-besøg:

»For mig er det bare en luksus, de vil hjælpe mig. Men omvendt også lidt en nødvendighed - hvad ville du sige til at skulle leve for 2.000 kroner om måneden?«

“Jeg tror ikke, jeg får et urealistisk billede af, hvad det i virkeligheden koster at leve. Det kan sagtens ske for nogle, hvis  de ikke har den samtale med deres forældre om, hvilke kriterier, der er, hvis forældrene betaler,” siger han.

 

Hvad gør unge, når pengene slipper op?

Bruger opsparing: 39%

Forbruger mindre: 38%

Låner af familie/venner mfl: 32%

Laver et overtræk i banken: 17%

Udnytter kassekredit: 13%

Tager et SU-Lån: 13%

udnytter kredit på kreditkort: 6%

Optager et kviklån: 3%

Tager et forbrugslån i banken: 3%

Låner gennem kommunen: 1%

Hver tredje RKI-anmærkning kommer fra en informations- eller kommunikationsvirksomhed. Det dækker over blandt andet teleselskaber, internetudbydere,

Hver tiende ung oplever hver måned at indkomsten ikke rækker (9%)

51% af de unge svarer at de er flyttet hjemmefra fordi de gerne vil stå på egne ben/have mere frihed.

Kilde: Rapport fra Finans Danmark og Forbrugerrådet Tænk.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Lægger op til ny kæmpe fight:...
bt.dk
SÅDAN! Danskere vinder historisk...
bt.dk
Stort område brændt af: Nu advarer...
bt.dk
Ronaldo nægter sig skyldig i kæmpe...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx