Af - 19/11-15 15:10

Bøsser og biseksuelle lider oftere af stress end heteroseksuelleBøsser og biseksuelle lider oftere af stress end heteroseksuelle

Halvdelen af kvindelige biseksuelle i Danmark har et højt stressniveau. Det viser en ny undersøgelse, som også kortlægger, at biseksuelle og homoseksuelle er mere stresset end heteroseksuelle.

Bildstrecke im Grossformat »

Hvad kan stress betyde for dit helbred? Få svaret her.

Stress. En sygdom, der har sneget sig ind på flere danskere. Men en ny undersøgelse har nu kortlagt, at homoseksuelle og biseksuelle er mere udsatte for stress end heteroseksuelle.

Det har Statens Institut for Folkesundhed, SDU kortlagt.

Omkring halvdelen af de biseksuelle kvinder og 33 procent af de lesbiske har et højt stressniveau. Til sammenligning er andelen 28 procent blandt heteroseksuelle kvinder.

Og de bi- og homoseksuelle mænd er også mere stressede end heteroseksuelle mænd. 36 procent af de biseksuelle mænd, og 38 procent af de homoseksuelle mænd har et højt stressniveau mod 29 procent af de heteroseksuelle.

Syfilis boomer blandt byens bøsser
Syfilis boomer blandt byens bøsser


Årsagen kan være det, som vi kalder 'minoritetsstress'. Bi- og homoseksuelle føler en anderledeshed i forhold til resten af samfundet, som nok er mere belastende, end vi hidtil har gået og troet.
Det siger Christian Graugaard, professor i sexologi ved Aalborg Universitet.

Han har selv forsket i sundhed blandt homo- og biseksuelle danskere og fundet lignende tegn på dårlig trivsel.

Homoseksuelle og transkønnede bliver nedgjort på job
Homoseksuelle og transkønnede bliver nedgjort på job

Han forklarer, at det blandt andet kan være den danske kultur og de ydre omgivelser, der medfører minioritetsstress.

- Når homoseksuelle og biseksuelle er markant mere stresset end heteroseksuelle, er det nok et tegn på, at den danske frisindskultur er mere homonegativ, end vi i mange år har bildt os ind. Tænk bare på det lesbiske par, som blev chikaneret ud af Mariager sidste år, siger Christian Graugaard.

Homo, lebbe, bøsse - hvad må man kalde homoseksuelle?
Homo, lebbe, bøsse - hvad må man kalde homoseksuelle?

Minioritetsstress kan også være afledt af, at der i det danske samfund er få situationer, homoseksuelle kan spejle sig i.

Man ser sjældent billeder af seksuelle minoritetskulturer portrætteret positivt eller bare neutralt. Dertil er der meget få regnbuefamilier på tv, siger han.

Højesteret tillader homoseksuelle ægteskaber over hele USA
Højesteret tillader homoseksuelle ægteskaber over hele USA

En af forskerne bag undersøgelsen påpeger også, at homoseksuelles og biseksuelles sociale relationer kan føre til, at de har et højere stressniveau

Mange biseksuelle og bøsser oplever mere ensomhed end andre. Det kan skyldes, at de ikke har så god kontakt til familien eller venner. Vi kan se, at det er et problem for nogle, som ikke har så mange at tale med, og derfor har de måske sværere ved at håndtere deres problemer.
Det siger seniorforsker ved Statens Institut for Folkesundhed, Bjarne Laursen.

Bøsse-tvillinger vil 'kurere' heteroseksuelle distortionister
Bøsse-tvillinger vil 'kurere' heteroseksuelle distortionister

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

LIGE NU: Voldsom ulykke spærrede...
bt.dk
DMI: I morgen vågner danskerne i én...
bt.dk
Politiet advarer: Luk ikke op for...
bt.dk
Mand død i brand
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx