Af - 23/04-14 23:06

Skoleelever skal i stemmeboksen til januarSkoleelever skal i stemmeboksen til januar

Elever i 8. og 9. klasse skal sætte deres kryds ved et såkaldt skolevalg i begyndelsen af næste år.

storybild

De alleryngste skal trods alt ikke i stemmeboksen. (Billede: Polfoto/Martin Lehmann/arkiv)

De har ikke stemmeret, men de får lov at stemme alligevel. Næste år afholdes for første gang i Danmark et såkaldt skolevalg, hvor elever i 8. og 9. klasse skal stemme på et politisk parti. Stemmen kommer ikke til at gælde, men Dansk Ungdoms Fællesråd glæder sig alligevel over nyskabelsen:

- Vi er særligt stolte over, at vores idé om skolevalg i Danmark nu bliver til virkelighed. Vi er sikre på, at det vil få en positiv betydning for unges aktive deltagelse i vores demokrati, siger organisationens formand Signe Bo i en pressemeddelelse.

Nu må partierne frit overrende skoler med propaganda
Nu må partierne frit overrende skoler med propaganda


Skolevalget er et landsdækkende prøvevalg for elever i 8. og 9. klasse, der gennemføres så autentisk som muligt, så de unge har prøvet en valghandling, inden de får stemmeret.

Valget afholdes første gang den 29. januar 2015, og alle landets skoler er inviteret til at deltage.

Elever får 10 millioner: Skal bestemme mere
Elever får 10 millioner: Skal bestemme mere


Det er Folketinget og Undervisningsministeriet, der arrangerer skolevalget på baggrund af en anbefaling fra Dansk Ungdoms Fællesråds Valgretskommission tilbage i 2011, og også undervisningsminister Christine Antorini (S) håber, at prøvevalget vil gøre ungdommen mere demokratisk engageret:

- Danske unge er generelt meget engageret i det samfund, de lever i. Men den interesse kan vi ikke altid se afspejlet i valgdeltagelsen, når de senere i livet skal stemme for første gang. Det kan der være mange årsager til, men med skolevalg vil vi gerne motivere de unge til at forstå, tage stilling til og debattere politiske spørgsmål sammen med deres klassekammerater og lærere. Skolevalg er tænkt som et stort og uafhængigt træningsforløb i at bruge demokratiet, siger Antorini ifølge ministeriets hjemmeside.

Baggrunden for skolevalget er unges relativt lave valgdeltagelse ved kommune- og folketingsvalg, oplyser ministeriet. Målet er at styrke elevernes forståelse af og deltagelse i demokratiet.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Ekspert om forældres kritik af...
bt.dk
Løkke i ny dobbeltrolle: Erhvervsfond...
bt.dk
Vil undgå katastrofen: Magnussen og...
bt.dk
BT-journalist udsat for...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx