21/04-18 22:18

Ansøgninger om førtidspension bliver behandlet forskelligtAnsøgninger om førtidspension bliver behandlet forskelligt

Syge uden job bliver behandlet forskelligt i kommunerne, når de ansøger om førtidspension, skriver Politiken.

storybild

København. Syge borgere, der ansøger om førtidspension, bliver behandlet vidt forskelligt fra kommune til kommune.

Det skriver Politiken.

Nogle steder er chefer med juridisk og ledelsesmæssig baggrund udpeget til at træffe en beslutning. Andre steder sidder der socialrådgivere og sygeplejersker med praktisk erfaring med borgerne.

Det viser en rundspørge, Politiken Research har foretaget i landets kommuner om deres pensionsnævn. Det er de nævn, som har det afgørende ord i pensionssager.

Og både eksperter, politikere og organisationsfolk lufter bekymring for retssikkerheden, efter at de har set undersøgelsen.

- Man fornemmer, at kommuneøkonomiske hensyn vejer tungere nogle steder end andre, siger Kirsten Ketscher, der er professor i socialret på Københavns Universitet, til Politiken.

81 af landets 98 kommuner har deltaget i Politikens rundspørge. Den viser blandt andet, at flere pensionsnævn er støvsuget for uddannede socialrådgivere.

Chefkonsulent i Dansk Arbejdsgiverforening Maria Bille Høeg mener, at det er dybt bekymrende, at tilgangen er så uensartet.

- Det er vigtigt, at man behandler borgere med de samme udfordringer og samme helbredsproblemer ens.

- Uanset hvilken kommune man bor i, skal man have den samme chance for at blive en del af fællesskabet på arbejdsmarkedet. Det er det, vi kan konstatere, at man ikke har i dag, siger hun til Ritzau.

Hun peger på Sverige. Her har man centraliseret tildelingen af førtidspension til én statsinstans. Den model foreslår Dansk Arbejdsgiverforening (DA) også skal indføres i Danmark.

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) erklærer sig parat til at diskutere organiseringen af arbejdet.

Han tror dog ikke, at pensionsnævnenes sammensætning i sig selv gør den helt store forskel. Men han siger til Politiken, at det "gør indtryk" på ham, at der er så stor forskel på nævnene.

/ritzau/

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Rygterne har svirret længe: Nu tager...
bt.dk
Brændt straffespark og drama:...
bt.dk
Kronprins Frederik tog røven på...
bt.dk
Verdenskendt popstjerne deler frækt...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx