Af - 06/01-14 16:28; Opdateret: 07/01-14 08:22

Livsfarligt: Hjertepatienter svigter genoptræningLivsfarligt: Hjertepatienter svigter genoptræning

En stor del af de patienter, som har gennemgået en hjerteoperation, tager ikke imod tilbud om genoptræning. Socialt sårbare patienter udgør en stor del.

storybild

En ny undersøgelse viser at 28 procent af hjerteopererede patienter ikke tager imod tilbud om genoptræning.(Arkivfoto) (Billede: Arctic-Images)

Det koster samfundet penge og i værste fald menneskeliv, at under en tredjedel af hjertepatienterne ikke tager imod eller gennemfører deres genoptræningsforløb efter deres operation.

Det viser en ny undersøgelse fra Aarhus Universitet og Aarhus Universitetshospital.

Historisk øjeblik: Mand får kunstigt hjerte
Historisk øjeblik: Mand får kunstigt hjerte

Der er i høj grad tale om socialt sårbare patienter, fortæller lektor og medforatter på undersøgelsen, Sussie Laustsen, til Metroxpress:

- Vi har kigget på, om der er nogle kendetegn hos de patienter. Her så vi, at det ofte var patienter som bor alene, er overvægtige, har hyppige indlæggelser efter operationen og tager antidepressiv medicin. Det var overraskende, at køn og alder ikke spillede nogen rolle.

Forskning: Du kan ikke være sund og overvægtig
Forskning: Du kan ikke være sund og overvægtig

Den gruppe har man nu et øget fokus på at få til at tage imod tilbud om genoptræning.

- Der er tegn, der peger på, at det er patienter, som i forvejen har det svært. Der er en betydelig del af dem, som ikke tager imod tilbuddet, som får tilbagefald eller dør. Derfor skal vi allerede under indlæggelsen tage fat og få motiveret disse patienter til at tage imod tilbuddet. Dog ved vi endnu ikke, hvordan indsatsen har virket, da vi ikke har de nyeste tal endnu, siger Sussie Laustsen.

Tvang: Få en farlig operation - eller vi tager dine penge
Tvang: Få en farlig operation - eller vi tager dine penge

Ifølge Sussie Laustsen, er der også en samfundsmæssig gevinst ved at få patienterne til at tage imod genoptræningen, da man dermed bedre kan undgå, at de bliver svingdørspatienter.

Undersøgelse: Knæoperationer er virkningsløse
Undersøgelse: Knæoperationer er virkningsløse

- Vi har iværksat en række tiltag, som selvfølgelig koster noget, men i sidste ende er pengene godt givet ud. Og vi forbedrer desuden patienternes livskvalitet, siger Sussie Laustsen.

LÆS OGSÅ: Er det her verdens største blæresten ?

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Nyt menukort skræmte kunderne væk fra...
bt.dk
Eriksen skal være nybagt far og...
bt.dk
Mand alvorlig kvæstet i bilulykke
bt.dk
Joachim og Marie besøgte Danmarks...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx