Af - 26/05-16 15:47

Så mange danskere foretrækker ordet 'neger'Så mange danskere foretrækker ordet 'neger'

“Jeg bruger ordet neger om mig selv,” siger Dorthea Dittmer.

storybild

35-årige Dorthea Dittmer fra Århus kalder sig selv neger, og foretrækker også at hendes venner kalder hende det. (Billede: privat)

Kan man sige neger om en som er mørk i huden?

Ja, mener næsten hver fjerde dansker i en ny undersøgelse, hvor de erklærer sig enig med DF-politikeren Søren Espersen og Venstres Esben Lunde Larsen i, at de foretrækker at bruge ordet neger.

1.017 danskere er blevet spurgt hvilket udtryk de hyppigst bruger, når de skal betegne en person af afrikansk afstamning - og 19 procent af kvinderne og 29 procent af mændene foretrækker ordet neger.

Især foretrækker personer over 50 år ordet neger, mens blot 15 procent af de under 30 år bruger ordet. Det svinger også blandt vælgerne: Fire procent af de radikale siger helst ordet neger, 23 procent af socialdemokraterne og 48 procent af DFs vælgere.

Qvortrup: Partitoppen er rasende på Jeppe Kofod
Qvortrup: Partitoppen er rasende på Jeppe Kofod

- Hele den her diskussion om man må kalde folk for neger har været god for Dansk Folkeparti, og været medvirkende til, at de har vundet vælgere tilbage. Nu er jeg over 50 år - og da jeg var ung var neger det ord man brugte, siger direktør for YouGov, Lars Gylling.

Man skal blot et par årtier tilbage før neger var det officielle ord - Haribo ændrede i 1978 deres mærke Negerpenge til Dukatos. Og i 2005 sendte DR programmet Negermagasinet med to sorte værter.

Jeppe Kofod retter sig selv: Oversatte ordet neger forkert
Jeppe Kofod retter sig selv: Oversatte ordet neger forkert

Formand for dansk sprognævn, professor Jørn Lund, siger:

“Jeg har tvunget mig selv til at bruge ordet sort, hvor jeg selv før brugte ordet neger. Det er fint hvis folk ikke vil støde andre. På den anden side skal man ikke skyde folk motiver i skoene, hvis de finder ordet neger naturligt, siger han.

Espersen giver intet for Kofods Facebook-forklaring
Espersen giver intet for Kofods Facebook-forklaring

Tilgengæld peger han på, at der er stor forskel på at bruge ordet nigger, som Jeppe Kofod brugte, og neger. Nigger er et skældsord fra de amerikanske sydstater.

35-årige Dorthea Dittmer bor i Randers og er mørk.

“Jeg siger neger om mig selv og det gør mine venner også. Men kaldte en mig nigger, så ville jeg bliver ederspændt rasende. I det hele taget er vi for hysteriske. Vi krænker først, når vi tabuserer hvilke ord vi bruger,” siger hun.


LÆS OGSÅ: Obama sortlister ordet 'negro' fra amerikansk lov

LÆS OGSÅ: Sprogeksperter: Derfor må du ikke sige 'neger'

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Anders Fogh med hård udmelding: Det...
bt.dk
Opsigtsvækkende ny teori om...
bt.dk
Skal du vælge den dyre bilvask i...
bt.dk
Annette Heick: Jeg hader at indrømme...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx