Af - 28/04-16 10:06

Ekspert: Falktofts kontroversielle udmelding om mælk er problematiskEkspert: Falktofts kontroversielle udmelding om mælk er problematisk

Det er problematisk, når populære danskere kommer med kontroversielle sundhedsråd, fordi de påvirker mange, siger ekspert

Bildstrecke im Grossformat »

‘Mælk fra køer er usundt, og du bør ikke drikke det’. Sådan indleder TV- og radiovært Peter Falktoft et indlæg på sin Facebookprofil, der har over 170.000 følgere.

I kommentarerne fremgår det, at Falktofts motivation for at råde sine følgere til at undgå mælk stammer fra egen erfaring. Efter han stoppede med at drikke mælk er hans ‘glasankler’, som han altid vrikkede om på til fodbold, forsvundet, og han er holdt op med at være syg, skriver han.

Falktoft sviner Fyn – borgmester svarer igen: Pubertært og overfladisk pladder
Falktoft sviner Fyn – borgmester svarer igen: Pubertært og overfladisk pladder

Men det er problematisk, når personer, som Peter Falktoft der når ud til så mange, kommer med udmeldinger om fødevarer, der er i direkte modstrid med Fødevarestyrelsens anbefalinger, mener madsociolog Jon Fuglsang fra Professionshøjskolen Metropol.

“Det skaber mistillid til Styrelsen, der siger det modsatte, og det kan få en betydning for alle dem, der følger ham og lytter til ham, hvis de følger hans råd”.

Jon Fuglsang peger på, at det er en udfordring for sundhedsformidlingen generelt, når enkeltpersoner fremstår som eksperter og kommer med kontroversielle udsagn baseret på egne erfaringer, fordi mange ender med at lytte mere til dem end til autoriteter på området.

Her er Monte Carlo-drengenes nye job
Her er Monte Carlo-drengenes nye job

“De selvudnævnte eksperter bruger sig selv og deres egen sundhed som belæg for, at det, de siger, er rigtigt, og det tiltaler rigtigt mange. Som vi også så det med kernesund familie for nogle år siden. Det er svært for Fødevarestyrelsen at konkurrere med.”

Det er kandidat i Molekylær Ernæring og Fødevareteknologi, Morten Elsøe, enig i, og han udfordrede derfor Peter Falktofts synspunkter på værtens facebook-væg og lagde links til forskning om mælk op.

“Anekdoter beviser noget som helst, og kan overbevise folk om de vildeste ting. Hvis vi skulle basere sundhedsråd på anekdoter, ville historien om en oldemor der blev 100 år selvom hun røg to pakker smøger dagligt, føre til nationale rygeanbefalinger. På samme måde som dette ikke giver mening, kan vi ikke rådgive om mælkeindtag på baggrund af Peter Falktofts ankler.”

Falktoft til Lund Madsen på Twitter: - Du er en latterlig gammel mand
Falktoft til Lund Madsen på Twitter: - Du er en latterlig gammel mand

Morten Elsøe peger også på, at hele debatten om, hvorvidt mælk er usund eller ej, er forfejlet.

"Du kan ikke sige, at en fødevare (eller drikkevare for den sags skyld) er usund eller usund. Det er den største misforståelse i ernæringsdebatten, og en medvirkende årsag til, at debatter ofte antager en form, hvor der kun synes at være to holdninger: enten er det usundt eller også er det sundt."

Metroxpress har forsøgt at få en kommentar fra Peter Falktoft, men han er ikke vendt tilbage på forespørgslen.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx