21/10-14 06:33

Partier vil have Foghs rolle forud for Irak-krig belystPartier vil have Foghs rolle forud for Irak-krig belyst

Anonyme embedsmænd siger i ny bog, at det juridiske grundlag for Irak-krigen var politisk bestillingsarbejde.

storybild

(Billede: Polfoto/arkivfoto)

Flere partier vil nu have undersøgt, om den daværende statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) gav ordre til, at embedsmænd i Udenrigsministeriet ved hjælp af et juridisk notat skulle blåstemple Danmarks deltagelse i Irak-krigen i 2003.

Det skriver Information.

Fogh kritiseres for jobskifte fra Nato-chef til konsulent
Fogh kritiseres for jobskifte fra Nato-chef til konsulent

Ekspert: Flere lande efterspørger Foghs kompetencer
Ekspert: Flere lande efterspørger Foghs kompetencer

Spørgsmålet er blevet aktuelt, efter at anonyme embedsmænd i bogen "Mørkelygten" af journalisten Jesper Tynell giver udtryk for, at et afgørende notat om grundlaget for at gå i krig var politisk bestillingsarbejde fra VK-regeringen.

SF's forsvars- og udenrigsordfører, Holger K. Nielsen, forventer, at den såkaldte Irak-kommission, der skal undersøge grundlaget for Danmarks deltagelse i krigen, vil indkalde den tidligere statsminister som vidne.

- Når det er sagt, synes jeg, at det ville være passende, hvis Anders Fogh allerede nu forholder sig til påstanden, for vi kan jo ikke vide, hvornår han eventuelt skal afhøres af Irak-kommissionen - det kan jo tage lang tid, inden det kommer til at ske, siger Holger K. Nielsen til Information.

Nikolaj Villumsen, der er forsvarsordfører for Enhedslisten, er enig.

Fogh samarbejder med gammel ven i nyt job
Fogh samarbejder med gammel ven i nyt job

Afghanistan indgår sikkerhedsaftale med Nato og USA
Afghanistan indgår sikkerhedsaftale med Nato og USA

- Det nytter ikke noget, at han ikke svarer på kritikken, for den er så alvorlig, at vi må kræve at få et svar fra ham. Hvis det forholder sig, som de anonyme embedsmænd siger, er det ikke bare dybt alvorligt, men også en stor forbrydelse, siger Nikolaj Villumsen.

De to politikere får opbakning fra Jens Elo Rytter, der er professor i forfatningsret på Københavns Universitet. Han mener, at det er vigtigt at få afklaret, om Anders Fogh Rasmussen gav ordren og gik uden om den daværende udenrigsminister Per Stig Møller (K).

- Hvis det er tilfældet, har Anders Fogh Rasmussen et selvstændigt ansvar for, at Folketinget fik den opfattelse, at der var et juridisk grundlag for krigen, selv om embedsmændene anså det for stærkt tvivlsomt, siger Jens Elo Rytter, der har læst embedsmændenes udtalelser.

Det er ikke lykkedes Information at få en kommentar fra hverken Anders Fogh Rasmussen, Per Stig Møller eller Venstres forsvarsordfører, Troels Lund Poulsen.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Medie: Nye detaljer afsløret om...
bt.dk
Efter tv-dokumentar: Direktør stopper...
bt.dk
'Har du også prøvet at begå klassisk...
bt.dk
Se billedet: TV-ekspert raser over...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx