Af - 25/02-16 13:05

Hvornår laver du stort? Her er det bedste tidspunktHvornår laver du stort? Her er det bedste tidspunkt

Der er et helt særligt tidspunkt på døgnet, hvor det typisk vil være mest naturligt for din krop at skille sig af med afføringen - og her bør du "slå til".

Bildstrecke im Grossformat »

Kilde: Gerd Johnsen, special sygeplejerske i afføringsproblemer.

Når man skal, så skal man. Men der er faktisk et tidspunkt, hvor det klart ville være bedst at "skulle" på.

Om morgenen.

Det forklarer Gerd Johnsen, der er specialsygeplejerske, og som har 33 års erfaring med alle former for afføringsproblemer på sygehuse, i kommuner og privat praksis

- Om morgenen er dine tarme fyldt fra dagen før, og din mavesæk er helt tom. Derfor er det naturligt for kroppen at skulle af med affaldsstofferne om morgenen. Man skal lytte til sin krop og følge afføringstrangen, forklarer Gerd Johnsen.

Ung kvinde døden nær efter stor tampon-fejl: - Den var helt sort
Ung kvinde døden nær efter stor tampon-fejl: - Den var helt sort

Hun forklarer, at de fleste vil få afføringstrang 20 minutter efter, at de har drukket morgenkaffe eller spist morgenmad, da det sætter gang i systemet:

- Når du får noget indenbors om morgenen, bliver de pølser, der står klar i kroppens venstre side, presset ned i endetarmen, og det laver den udspilning, som skaber afføringstrangen, siger Gerd Johnsen.

Ekspert: Derfor er papir bedre end håndtørrer
Ekspert: Derfor er papir bedre end håndtørrer

Men det er ikke kun vigtigt at gå på toilettet om morgenen. En anden lige så vigtig ting er at give dig god tid på toilettet.

- Hvis du har stress på, får du ikke en succesfuld tømning. Så ligger der stadig meget afføring inde i tarmen, og det nedsætter dit energiniveau og påvirker dig negativt, siger Gerd Johnsen.

Så farligt er det at holde sig, når man skal tisse
Så farligt er det at holde sig, når man skal tisse

Faktisk er den overordnede tommelfingerregel omkring det at lave stort, at man skal give sig tid og følge kroppens rytme og signaler, fortæller hun, og hentyder til, at mange også vælger at klemme ballerne sammen, hvis de har afføringstrang på et ubelejligt tidspunkt:

Du skal ikke presse dig til at gå på toilettet på bestemte tidspunkter. Når du klemmer sammen, vil din afføring ryge op i tyktarmen igen, og så ligger den deroppe, hvor den bliver tappet for vand. Sådan vil din afføring blive mere hård og måske gøre ondt at få ud, næsten gang pølsen bevæger sig ned i tyktarmen.
Det siger Gerd Johnsen.

Hvis du udskyder dit toiletbesøg, fordi du er bange for, at det lugter, kan du klikke dig gennem billedegalleriet øverst i artiklen, for at læse, hvilket mad du bør undgå, hvis din afføring ikke skal lugte slemt.

LÆS OGSÅ: Derfor skal du trække ud i toilettet HVER gang du har tisset

LÆS OGSÅ: Den er god nok: Din blære kan godt springe

LÆS OGSÅ: Sexolog giver klar besked: Mænd skal stå op og tisse!

LÆS OGSÅ: Derfor skal du slå brættet ned FØR du skyller ud

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx