Af Ritzau - 20/09-16 23:30; Opdateret: 21/09-16 05:00

Dansk irakkriger lægger sag an mod politietDansk irakkriger lægger sag an mod politiet

32-årig dansker har kæmpet mod Islamisk Stat i Irak. Det skal han ikke kriminaliseres for, mener hans advokat.

storybild

En dansk kriger har fået inddraget sit pas, efter at have kæmpet side om side med den internationale koalition mod islamisk stat. Nu sender han Syd- og Sønderjyllands Politi i retten. (Billede: Scanpix/Safin Hamed)

En dansker, som tidligere har kæmpet sammen med den internationale koalition mod Islamisk Stat, trækker nu politiet i Syd- og Sønderjylland i retten, fordi politiet har inddraget hans pas.

Det skriver Politiken.

- Min klient har kæmpet mod Islamisk Stat, som vi betragter som vores tids største fjende. Derfor mener jeg, at man kan diskutere, om han er underlagt den lov om inddrivelse af pas, der kom sidste år.

- Det vil jeg gerne have rettens bedømmelse af, siger krigerens advokat, Erbil Kaya, til Ritzau.

Efter at pasloven blev vedtaget 1. marts 2015, blev det muligt for politiet at inddrage passet fra danske statsborgere, som, myndighederne mener, vil deltage i væbnede konflikter i udlandet.

For under et år siden var den 32-årige Martin, som ikke ønsker sit efternavn frem, i Irak for at kæmpe mod Islamisk Stat. For fem uger siden blev hans pas inddraget af Syd- og Sønderjyllands Politi som følge af den nye paslov.

Ifølge ham selv har han udelukkende kæmpet sammen med de kurdiske peshmerga-soldater. Det er de styrker, Danmark selv har været med til at træne, og som er en del af den koalition, der bekæmper Islamisk Stat i Irak.

Advokaten kalder sagen principiel. Han mener, at rettens afgørelse vil skabe udgangspunktet for, hvorvidt civile må drage i krig sammen med styrker, som Danmark er allieret med.

- Det er første gang, at man tager passet fra en dansker, der har kæmpet som en del af koalitionen. Det vil jeg gerne sætte et stort spørgsmålstegn ved, siger Erbil Kaya.

Han undrer sig over, om myndighederne også havde inddraget krigerens pas, hvis han havde kæmpet under amerikansk eller fransk fane.

- Hvorfor skal han have frataget sit pas, blot fordi han har kæmpet side om side med kurderne, spørger advokaten.

Datoen for retssagen, der skal for byretten i Esbjerg, er fastsat til 18. oktober.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx