Af Sebastian Kirk - 23/12-17 16:36

Chips til julemaden eller ej? Det mener danskerneChips til julemaden eller ej? Det mener danskerne

Især i én dansk landsdel er det helt normalt at få chips juleaften.

storybild

Skal man have chips til at dyppe i julesovsen eller ej? (Billede: Brian Bergmann)

De fleste danskere kan blive enige om, at til en rigtig julemiddag er der flæskesteg, andesteg, sovs, rødkål og kartofler (både kogte og brunede).

Men her stopper enigheden så også. I nogle hjem sværger man eksempelvis til at servere medisterpølse, og hos andre er det ikke jul, før kalkunen er kommet på bordet. Og så er der det store spørgsmål: hører franske kartofler sig til ved julebordet eller ej?

For nogle danskere nærmer det sig blasfemi at stille en skål Taffel-chips frem, mens andre for enhver pris ikke vil undvære dem. Coop har sat sig for at undersøge, hvor udbredt fænomenet egentlig er, og det viser sig faktisk, at det slet ikke er så 'dansk' igen.

Ifølge Coops undersøgelse er det nemlig kun 15 procent af danskerne, der får chips juleaften, skriver DR. Det er særligt udbredt i Nordjylland, hvor det næsten er en tredjedel (32 procent).

»Selv om Danmark er et lille land, er det sjovt at se, at der kan være så store forskelle på en så forholdsvis lille tradition som det at spise chips juleaften,« siger Lars Aarup, analysechef hos Coop.

Han kan dog godt nikke genkendende til, at fænomenet er størst i Nordjylland - og hele jylland generelt (Vest-, Øst- og Sønderjylland kommer ind på de efterfølgende pladser). Men generelt sælger Coops butikker flere chips i december, siger Ronni Köhl-Holk, marketingschef i Taffel, til DR.

»Julemåneden er generelt højsæson for salget af chips i Danmark, og hos os er det klart saltvarianten Taffel Original, der virkelig hitter, fordi det er den type chips, mange vælger at spise til julemåltidet.«

Madhistoriker Bettina Buhl fortæller til mediet, at chips oprindeligt blev stillet på bordet juleaften, fordi julemåltidet var det fineste måltid på året - og chips dengang var noget særligt.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Kæmpebeløb: Nyt sommerhus på markedet...
bt.dk
Medie: Her er punktet,...
bt.dk
Irina afslører nyt...
bt.dk
Store chancer i begge ender: Mål...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx